Avokádo tvrdé jako kámen: stačí jej dát do pytlíku spolu s jablkem
Avokádo je zdrojem zdravých tuků, kterými bychom měli nahradit ty nezdravé. Protože je poměrně tučné, je třeba je konzumovat s mírou. Dnes už můžete při koupi narazit na avokádo, které je označené nálepkou „Ready to Eat“. To znamená, že avokádo je v takovém stavu, kdy už by mělo být dostatečné měkké a můžete jej po zakoupení rovnou konzumovat. V takovém případě si ale zkontrolujte, zda není příliš měkké – nikdy nevíte, jak dlouho jej obchodník nabízel.
Tvrdé avokádo
V obchodech ale můžete narazit i na avokádo, které je tvrdé. Takové se na konzumaci příliš nehodí, protože se to negativně projeví na jeho chuti. Pokud ale avokádo neplánujete konzumovat ihned, můžete si jej koupit a nechat doma dozrát. Přirozeně vám dozraje, když jej necháte při pokojové teplotě, například na kuchyňské lince. Existují ale i způsoby, jak můžete jeho zrání urychlit.
Rychlejší zrání
V případě, že si zakoupíte více avokád najednou (například v síťce), můžete využít trik se zrychleným zráním. Zatímco některé kusy dáte do lednice, jiné necháte při pokojové teplotě a další necháte zrát rychleji. Díky tomu budete mít avokáda připravená ke konzumaci v dobrém stavu, aniž byste je museli „narychlo“ konzumovat, aby se nezkazila. A jak tedy urychlit jejich zrání?
- Do pytlíku s jiným ovocem: dejte avokádo do papírového sáčku spolu s jiným ovocem nebo zeleninou. Vhodné jsou ty, které produkují etylen, například rajčata, jablka nebo banán. Etylen je plyn, který urychluje proces zrání avokáda.
- Alobal: další způsob, jak urychlit zrání avokáda, je to, že ho zabalíte do alobalu. Dejte ho do trouby vyhřáté na 200 °C na 10 minut. Ještě horké dejte do lednice. Jakmile vyhladne, můžete se pustit do jeho konzumace.
- Na parapet: o něco rychleji než na kuchyňské lince může avokádo uzrát na parapetu. Toto ale může určitou dobu trvat. Avokádo pravidelně kontrolujte.
Hnědnutí rozkrojeného avokáda
Pokud už jste v minulosti avokádo konzumovali, pak víte, že když jej necháte rozkrojené stát delší dobu (ať už v lednici nebo při pokojové teplotě), jeho dužina časem zhnědne. Tomu můžete zabránit tak, že avokádo pokapete čerstvou citronovou šťávou. V případě, že jste avokádo nakrájeli na příliš malé kousky, můžete jej zalít olivovým olejem. To zabrání kontaktu se vzduchem, který je příčinou hnědnutí avokáda. A ještě jeden tip: rozkrojené avokádo skladujte vždy v lednici!
Avokádo a hubnutí
Proč se avokádo doporučuje při hubnutí, když obsahuje tak velké množství tuku? Důvody jsou prosté: avokádo zvyšuje pocit sytosti. Vzhledem k tomu, že obsahuje zdravé tuky, trvá delší dobu, než je žaludek zpracuje. A tím, že je žaludek plný delší dobu, zabraňuje pocitu hladu. Avokádo je zdrojem zdravých rostlinných tuků, které obsahují antioxidanty, což je spojeno se zdravou regulací hmotnosti. Navíc obsahuje také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která zpomaluje trávení a optimalizuje trávicí systém.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/jak-przyspieszyc-dojrzewanie-awokado-jak-je-przechowywac/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8705026/
https://www.health.com/nutrition/avocado-health-benefits
Foto: Unsplash