Bezlepková dieta: může ji držet i člověk bez intolerance
Mouka je jedním z nejoblíbenějších produktů přítomných téměř v každé kuchyni. Je základní složkou chleba, těstovin a koláčů. Naleznete ji také ve strouhance, omáčkách a v hotových potravinách. Mnoho lidí se však rozhodne vyloučit mouku z jídelníčku bez jasných lékařských indikací. Je to v pořádku? Je strava bez mouky zdravá? Pomáhá vám zhubnout? Čím se vyplatí ji nahradit?
Je mouka škodlivá pro zdraví?
Strava bez mouky, která vylučuje mouku z lepkových zrn, je v dnešní době stále populárnější. O bezlepkové dietě se mluví již mnoho let v souvislosti s celiakií nebo alergií na lepek. Vědci se domnívají, že dnešní pšenice nemá nic společného s tou, která se pěstovala před stovkami let, a již neobsahuje tolik prospěšných živin. Faktem je, že u některých lidí může konzumace mouky, zejména hladké pšeničné mouky, přispět k rozvoji mnoha nepříjemných onemocnění (střevní problémy, migrény, bolesti kloubů, únava, skvrny na pokožce).
Bezlepkový chleba: Zdroj obrázku Commons.wikimedia.org
Mouka zabíjí
Je běžné říkat, že mouka zabíjí a cukr je bílá smrt. Ačkoli jsou tato slova velmi přehnaná, je v nich přesto zrnko pravdy. Mnoho odborníků tvrdí, že k přibývání na váze nepřispívají tuky, ale spíše moučné výrobky a sacharidy v nich (to platí i pro výrobky z celozrnné mouky). Ukazuje se, že po konzumaci takového produktu hladina glukózy prudce stoupá a za účelem kompenzace začne tělo rychle uvolňovat inzulín. A je to inzulín, který přidává kila v okolí břicha.
Bezlepková strava a hubnutí
Podle odborníků je možné vyloučením produktů obsahujících lepek z jídelníčku je možné zhubnout až 5 kg za 2 týdny. Podle odborníků nemá většina lidí, kteří dodržují bezlepkovou dietu, stálý lékařský dohled. Rovněž věří, že používání takové stravy může mít negativní dopad na zdraví. Odstranění mouky ze stravy připravuje tělo o mnoho prospěšných živin – vitamínů a minerálů. Lidé, kteří nemají problémy s tolerancí na lepek, by se proto neměli vzdát konzumace mouky.
Nezapomeňte nahradit mouku
Pokud se však rozhodnete i přes to vzdát obyčejné mouky, nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit vhodné náhradní produkty obsahující vlákninu, vitamíny, minerály a nenasycené mastné kyseliny. Podle doporučení by měly být základem naší stravy sacharidy (a měly by poskytovat ne méně než 55 % z celkového množství přijaté energie). V současné době je na trhu mnoho produktů, které nahradí obyčejnou mouku (pšeničnou nebo žitnou) a výrobky z ní připravené. Možností je opravdu mnoho – pohankové těstoviny, fazolové pyré nebo kukuřičný chléb. Nezapomeňte však správně vyvážit stravu.
Bez lepku: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com