Bílí zabijáci? Jak nahradit cukr, mouku nebo sůl.
Často se o soli, cukru a někdy dokonce i o bílé mouce hovoří jako o jedech či zabijácích. Takové označení je značně nadnesené, avšak něco na něm přeci jen je. Nadměrná konzumace takových surovin může našemu tělu totiž ublížit. Dnes se tedy podíváme na tipy, jak naše stravování v tomto ohledu zlepšit.
Cukr – zkuste sladit jinak
Nechcete-li konzumovat bílý zpracovaný cukr, určitě je dobré vymyslet pár náhradních variant, jak své pokrmy sladit. Obyčejně se cukr nahrazuje například obilnými slady a sirupy. Nejčastěji pak narazíme na sirupy z agáve, javoru, rýže, kukuřice a podobně. Ty jsou také nejdostupnější. Logickou volbou je také klasický med. Všechny varianty jsou na rozdíl od cukru zdravější. Navíc se hodí i na pečení. Můžete si je také přidat například do kaší či vloček. Pro slazení pokrmů a nápojů ve vaší kuchyni mže posloužit i stévie sladká či xylitol. Obě přírodní sladidla.
Sůl používejte s mírou
Někdo si bez tohoto dochucovadla neumí představit snad žádný pokrm. Je dokonce pravda, že jde o jednu ze stěžejních surovin v naší kuchyni. její úplné vynechání je tedy asi nepředstavitelné. Je také nezbytná pro naše tělo. Vždy však jen v jisté míře. Nadměrné solení či konzumace výrobků s vysokým podílem soli ve svém obsahu může mít za následek nejeden zdravotní problém. Může vést například ke kardiovaskulárním problémům či ledvinovým kamenům. Omezení solení a soli jako takové může být v prvních fázích těžké. Jde však hlavně o zvyk. Navyknete-li si na méně solenou stravu, nemusí to být zas takový problém. Místo solení jídel použijte jiné dochucovací prostředky. Například bylinky, česnek či jiné koření. Když už použít sůl, co kdybyste zvolili zdravější varianty. Například tu himalájskou.
Bílá mouka
I bílou mouku můžeme řadit mezi bílé suroviny, které nejsou pro náš organismus příliš zdravé. Je totiž pravda, že bílá mouka zanáší střeva a zahleňuje tělo. Kvůli zbavení mouky vitamínů a vlákniny také více zatěžuje slinivku a trávení. Nejlehčí variantou, jak něco s tímto problémem udělat je nahradit mouku jejím jiným druhem. Například celozrnnou, žitnou, ječnou nebo špaldovou. To jsou nejklasičtější druhy. Existuje však i mouka rýžová, jáhlová, pohanková nebo třeba amarantová.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.