Bobkový list vám může zachránit život!
Bobkový list je speciální koření, které se nejčastěji používá k vylepšení omáček. Málokdo ho využívá jinak. Je to škoda, protože jeho detoxikační a protizánětlivé účinky stojí za zmínku. Vyvíjí se z větší části ve Středomoří a nasbírat si dostatečné zásoby budete moci hned uprostřed léta.
Co vše tato rostlinka umí?
Seznam přínosů z bobkových listů je široký. Velkou zásluhu na tom mají jeho minerální, základní olejové, silic, hořčin a tříslovin, obsahuje pozitivní vliv na vstřebávání, zvyšuje chuť k jídlu, je sterilní a dezinfekční. K tomu zklidňuje i nachlazení, tlumí podráždění, snižuje horečku a má pozitivní vliv na paměť. Zklidňuje bolest kostí, dnu a má vliv na cukrovku. Dále stojí za zmínku jemně narkotické účinky a pozitivní vliv na játra a močový měchýř.
Jak jej využít v kuchyni?
Jeho výrazná chuť může být neuvěřitelným vylepšením marinád. Kromě toho se hodí do ostrých masových pokrmů a omáček k těstovinám, ale překvapivě ji můžete přidat i do sladkých nákypů. Využijete ho i při nakládání zeleniny, hub nebo fazolí. Dobře se bude hodit i do luštěninových polévek. Zásadní je v rajčatové omáčce nebo vývaru. Sušené listy by se měly ukládat do vodotěsné nádobky mimo dosah paprsků slunečního světla.
Vychutnejte si čaj z bobkového listu
Na čaj budete potřebovat několik dobře sušených listů, 1 celou skořici, 1 litr vody a nektar. Bobkové listy a skořici zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat. Poté sceďte a oslaďte nektarem. Při chronických onemocněních pijte čaj z bobkových listů několik dní v kuse. Poté si dejte na týden pauzu a po týdnu budete moci pokračovat v rozumné konzumaci.
Vavřínový prášek na cukrovku
Vavřínový prášek má pozitivní vliv na problémy spojené s cukrovkou. Co nejlépe rozmixujeme vavřínové listy, vložte je do sklenice a dvakrát denně užívejte množství na špičku nože. Pokaždé by se měl zapít nejméně 300 ml vody. Vše užívejte s mírou, pak vám bylinky opravdu pomohou!
Zdroje info: ireceptar.cz, bylinky21.eu
Náhledové foto: Pixabay