Bramborová šťáva: Zázračný koktejl v naší základní potravině
Brambory si většinou dopřáváme po tepelné úpravě. Avšak existují také lidé, kteří si je rádi dopřejí také syrové. Bramborová šťáva obsahuje celou řadu zajímavých látek, díky kterým můžeme udržet naše tělo zdravé. Pokud vám brambory chutnají, možná, že budete mít zájem pustit se také do jejich pití. Zde jsou důvody, proč byste to měli dělat.
Bramborová šťáva má zajímavý obsah
Je to zejména celá řada vitamínů a živin, které jsou v bramborové šťávě obsaženy. Pokud brambory uvaříme, o spoustu z nich přijdeme – zbavíme se jich díky vysokým teplotám a část se odplaví také ve vodě, ve které se brambory vaří. Proto je dobré zaměřit se také na konzumaci syrových brambor, kde je koncentrace těchto cenných látek nejvyšší. Pokud brambory vaříme, měli bychom to dělat ve slupce, protože tak si zachovají největší množství živin. Co všechno se v bramborách nachází?
Foto: Pixabay
Vitamíny v bramborách
Těšit se můžete zejména na obrovské množství vitamínu C. Jedná se o jeden z nejdůležitějších vitamínů, který napomáhá správné funkci imunitního systému, pomáhá při vstřebávání železa a tvorbě kolagenu v cévách, svalech, chrupavkách a kostech. Ve 150 ml bramborové šťávy je obsaženo asi 40 % doporučeného denního množství vitamínu B1 a vitamínu B3. Díky tomu dochází také k podpoře mozkové funkce a funkce nervového systému. Díky bramborové šťávě zlepšíte stav a kvalitu svých vlasů a pokožky. Taktéž pomáhá udržovat zdravá játra. Kromě toho obsahují brambory také vitamín K (ovlivňuje srážlivost krve) a vitamín E.
Antioxidační vlastnosti
Vitamín C, čili kyselina askorbová, vykazuje sama o sobě silné antioxidační účinky. Takových látek je ale v bramborách víc. Pijeme-li tedy šťávu ze syrových brambor, pijeme silný antioxidanty nabitý elixír. Ten zlepšuje celkovou texturu pokožky, pomáhá snižovat otoky a podráždění, dodává pleti mladistvý lesk.
Bramborová šťáva a minerály
Zanedbatelné není ani množství železa, kterého mají zejména ženy nedostatek. Tento minerál je důležitý, abychom nebyli nadměrně unavení. Stačí vypít jeden šálek bramborové šťávy denně (150 ml) a zajistíte asi 14 % denního doporučeného příjmu železa. Kromě toho obsahuje také vápník pro silné zuby a kosti. Toho je v jednom šálku obsaženo asi 5 % doporučeného denního množství. Bramborová šťáva je dobrým zdrojem zinku.
Zdroje info:
https://www.practo.com/healthfeed/what-are-the-benefits-of-raw-potato-with-skin-35439/post
Foto: Pixabay