Brambory jsou pro zdraví prospěšné a oloupat je můžete opravdu bleskurychle

Brambory jsou pro zdraví prospěšné a oloupat je můžete opravdu bleskurychle. Říkali jste si někdy, že je loupání brambor velká otrava? Pokud je loupete jenom pro sebe nebo pro partnera, dá se těch pár brambor oloupat hned. Co ale ve chvíli, kdy jich loupete více?

Třeba pro početnou rodinu, nebo dokonce pro návštěvu? V takovém případě je nutné říci, že ani s tou nejlepší škrabkou na světě to není nic jednoduchého. I proto je tady tento náš návod, který vám poradí, jak je oloupat za pár chvil.

Co budete potřebovat? Stačí jenom vrtačka a kartáč

Nebude potřeba ani škrabka, jelikož to co bude potřeba jako hlavní věc, to je kartáč. Nejlépe ten plastový a kulatý. Pokud nemáte nic takového k dispozici, pořiďte si klasickou štětku na toaletu. Ta je ideální pomocník. Samozřejmě si ji označte, abyste věděli, že ji máte používat jenom na brambory.

Dále budete potřebovat už jenom vrtačku. Je jedno, zda klasickou na elektřinu, nebo to bude varianta akumulátorová. Důležité je nasadit kartáč právě na samotnou vrtačku tak, aby dokonale držel i při vyšších otáčkách.

Foto: Pixabay

Jak na samotné loupání?

To nejdůležitější máte. Nyní už potřebujete jenom kbelík, do kterého standardně vysypte pytel brambor. Třeba i dvě kila najednou. Nyní do kýblu strčte daný kartáč na vrtačce a začněte pomalu přidávat otáčky, až se kartáč pořádně roztočí. Samozřejmě držte kartáč dostatečně nízko, aby nedošlo k tomu, že některou bramboru vystřelí ven, což by mohlo způsobit možné zranění. V druhé ruce držte hadici, kterou budete do kýblu postupně napouštět vodu. Pokud vám to připadá komplikované, není problém říci někomu, ať vám s tím pomůže.

A dále už jenom sledujte, jak se budou brambory jednoduše loupat. Za minutu stačí vypnout vrtačku a podívat se, co v kýblu najdete. Je to kombinace oloupaných brambor a slupek. Brambory vyndejte, propláchněte v hrnci a můžete dát vařit. Takto jednoduché to je.

Jak brambory prospívají zdraví

Brambory jsou pro zdraví prospěšné, pokud jsou konzumovány s mírou a správně připraveny. Obsahují mnoho živin, jako jsou vitamín C, draslík, vláknina a další. Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, draslík podporuje zdravou činnost svalů a nervů, a vláknina pomáhá udržovat trávicí systém v kondici.

Nicméně jsou také bohaté na sacharidy, zejména škrob, což může být problém pro lidi s cukrovkou nebo těmi, kteří se snaží zhubnout. Zdravotní prospěch brambor závisí také na jejich způsobu přípravy. Vaření nebo pečení bramborů je zdravější než smažení, protože se tak zachová více živin a snižuje se obsah tuku.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-proc-je-dobre-do-jidelnicku-zaradit-bataty-neboli-sladke-brambory-40269514, https://www.epochtimes.cz/2021/10/26/6-duvodu-proc-jsou-brambory-zdrave/, https://www.stobklub.cz/clanek/jsou-brambory-zlo-a-musime-je-vyrazovat-z-jidelnicku-/, https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-07-20-obycejne-brambory-jsou-zdravejsi-nez-si-myslite-nenechte-je-zevsednet-32937, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8400280/

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.