Březová šťáva: elixír zdraví pro krásu i sílu
Březová šťáva není žádnou novinkou. V lidové medicíně se těšila velké oblibě, jen jsme na ni s postupem času (a vývojem farmacie) tak trochu zapomněli. Nyní se ale lidé vrací ke starým osvědčeným metodám, a obliba přírodních produktů stoupá. Také březová šťáva získává na oblibě. Tato šťáva je sice sladká, obsahuje ale rychle vstřebatelný cukr, a proto je o něco zdravější než klasický bílý cukr. Navíc obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů: například draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, měď, aminokyseliny, vitaminy ze skupiny B.
Kdo by ji měl používat?
Březovou šťávu by měli používat lidé, kteří jsou často nemocní, nebo také ti, kteří se právě vyléčili z nemoci. Dokáže totiž tělo posílit a pomoci v rekonvalescenci. Pravidelné užívání se doporučuje zejména u seniorů. Březová šťáva se ale používá taktéž při problémech s ledvinami, protože podporuje jejich funkci. To znamená, že napomáhá filtrační funkci ledvin, vylučování moči a zbavuje močovody všech usazenin, které by v budoucnu mohly vytvořit močové kameny.
Břízy: Zdroj obrázku Pixabay.com
Vyberte si ten správný strom
Březová šťáva se obvykle sbírá na jaře, kdy je strom plný vody z podzimu a zimy. Právě v době, kdy se strom probouzí ze zimního spánku se získává šťáva z něj. Strom, ze kterého byste chtěli vydolovat šťávu (pravda, je to velmi pracné), by měl být dostatečně vzdálen nejen od silnic, ale také od průmyslových zón. Taktéž musí být tento strom zdravý a měl by být minimálně 10 let starý.
Jak se získává březová šťáva
Pro odběr březové šťávy jsou nejvhodnější silnější větve (síla tak na dva až tři prsty), které jsou orientovány na jižní straně. Strom, ze kterého šťávu odebíráme, by ještě neměl mít listy. Do stromu se navrtá malá dírka, kam se vloží nalomený klacík. Druhý konec klacíku se vloží do láhve. Právě do ní bude stékat březová šťáva. Jakmile odeberete dostatek šťávy, je potřeba vyvrtanou dírku uzavřít, aby strom již dále nepouštěl šťávu.
Jak užívat březovou šťávu
Březovou šťávu pijte co nejdříve po jejím sběru, protože má tendenci kvasit. Není vhodné ji tepelně zpracovávat, protože tím byste přišli o její zdravotní účinky. Dospělý člověk si denně může dopřát až dvě sklenice tohoto zdravého elixíru.
Břízy: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com