Bršlice kozí noha: plevel, který má skvělé využití – dna, hojení ran a další

Bršlice

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, kterou považujeme za plevel. A jako s takovou s ní jednáme. Bez milosti ji vytrháme ze svého záhonu a zničíme. Než to ale příště uděláte, přečtěte si, k čemu může být tato rostlinka s bílými květy využitá. Poznávacím znamením jsou právě tyto květy a velké štěstí je, že rostlina kvete od dubna až do podzimu. Díky tomu je snadné rostlinu sbírat pro další použití.

Bršlice je zdrojem důležitých živin

Bršlice obsahuje éterické oleje, vitamín C, betakaroten, flavonoidy a další antioxidanty, cholin, měď, železo, zinek, draslík, hořčík, vápník, mangan a bór. To zajišťuje její téměř všestranné použití. Dříve se používala jako doprovodná léčba dny. V současné době ji více používáme spíše na urychlení hojení ran. Používá se též při léčbě ledvin a močového měchýře. Pomáhá při bolestech s klouby, trávicím systémem a játry.

Bršlice
Foto: Unsplash

Použití bršlice

Pro zdravotní účinky se používají květy rostliny, proto je zapotřebí sbírat rostlinu, když je plně rozvinutá. To je na jaře a v létě. Je dobré svou rostlinu sbírat na takových místech, kde je minimální šance, že byly kontaminovány – tedy daleko od frekventovaných cest, ale také od míst, kam se chodí venčit psi.

Úprava pro zdravotní využití

Rostlina je jedlá už v takovém stavu, v jakém ji utrhnete. Nicméně její chuť je hořká, což může leckoho odradit. V menších množstvích je možné kvítky použít do salátů. Na konci vaření je můžete přidat i do polévek a dušených jídel. Můžete jej použít do zavařovacích sklenic, když připravujete nakládané okurky. Můžete je také zavařit samostatně: květy naplňte zavařovací sklenici a zalijte je osolenou vroucí vodou. Uzavřete a nechte na teplém místě.

Čaj z bršlice

Rostlinu můžete též nasušit (klidně i s jinými bylinkami) a uvařit si z ní čaj. Nejlépe to uděláte, když bršlici zavěsíte vzhůru nohama na místě, které je chráněné před přímými slunečními paprsky, ale je dostatečně vzdušné. Díky tomu můžete mít bršlici k dispozici vždy, když ji budete potřebovat. Její hořkou chuť můžete skrýt přidáním medu nebo cukru.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-nigdy-nie-pozbywaj-sie-tego-chwastu-ma-mnostwo-witamin-i-min,nId,6871775

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8704125/

 Foto: Pixabay