Bylinková očista: Vše, co potřebujete vědět
Půstové a očistné rituály jsou v různých kulturách známy tisíce let. Měly by zajistit lepší kontakt s vlastním já, vnitřní transformaci nebo získání jedinečných dovedností. Ani ten nejlepší čaj vám ale nemůže pomoci bojovat proti všem nemocem těla. Určitě nebude fungovat jako zázračná pilulka na hubnutí, která rychle spálí zbytečný tuk bez velké námahy. Aby čisticí čaj splnil svůj úkol, tj. zrychlil detoxikační procesy v těle a zároveň zvýšil rychlost metabolismu a zlepšil trávení, je důležité starat se také o další aspekty našeho života.
Může pomoci, neudělá vše za vás
Při používání očistného čaje je potřeba svému tělu pomoci – například dostatečně dlouhým spánkem, vyhýbáním se světlu displejů (mobilní telefon nebo notebook), pohyb na čerstvém vzduchu. Samotný detoxikační čaj moc nezmůže, pokud nezměníme stravu. Čisticí čaj nenahrazuje vyvážená jídla ani fyzickou aktivitu. Pokud máme problém s výběrem správného jídelníčku, obraťte se na dietologa, který vytvoří racionální výživový plán.
Bylinkový čaj: Zdroj obrázku Pixabay.com
Výroba čistícího čaje
Účinnost čistících čajů není kouzelná, ale je výsledkem mnohaletého výzkumu tradičních bylin. Na výrobu dobrého čistícího čaje dohlíží tým vědců, kteří v laboratořích kontrolují koncentraci bioaktivních látek a vylučují kontaminaci konečného produktu látkami, které by v něm neměly být. Aby čisticí čaj odstranil toxiny z našeho těla, neměl by obsahovat znečišťující látky, např. těžké kovy. Když volíme levné výrobky neověřeného původu, nejsme si jisti, zda jejich složení není kontaminováno odpadem vznikajícím při výrobě, nebo horšími částmi rostlin, které nemají takové množství účinných látek.
Jak správně připravit očistný čaj
Aby měl čisticí čaj požadované účinky, měli byste jej pravidelně pít a pamatovat na správný postup vaření. Většina očistných čajů, zejména těch, které obsahují zelený čaj, by se neměla zalévat horkou vodou. Díky tomu může čaj zhořknout a nechutnal by vám. Nejlepší teplota voda na zalití čaje je 80 °C. Vyvarujte se vysoce mineralizovaných vod, které mohou při vaření vytvářet zdraví škodlivé sloučeniny. Připravený čaj ihned vypijte – neměli bychom si tedy vařit větší množství čaje (například na další den). Takový čaj ztrácí své vlastnosti a mění chuť a vůni.
Čtěte návody
Detoxikační a očistné čaje se prodávají s návody k použití, které je třeba respektovat. Nevytahujte byliny z infuze příliš rychle. Některé zdraví prospěšné látky, jako jsou taniny, které chrání sliznice žaludku nebo střev, se uvolňují pouze 3–5 minut po zahájení vaření. Také není vhodné překračovat doporučené množství čaje za den. Tím, že budete pít více čaje, nezískáte více jeho zdraví prospěšných účinků. Naopak, můžete si přivodit různé problémy (například projímavé účinky).
Bylinkový čaj: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com