Bylinky, které zmírní chuť na sladké

Dort

Chuť na sladké je zabíječem každé snahy o hubnutí. Je těžké odolat, když vás myšlenka na „něco dobrého“ pronásleduje, kudy chodíte. Proč po cukru tolik toužíme? Když jej jíme, náš mozek uvolňuje neurotransmitery  serotoninu. To je hormon dobré nálady. Díky tomu v našem těle dochází k navození pocitu pohody, ke zvýšení sebeúcty a k uvolnění úzkosti. Ale pozor – pouze dočasně!

Skořice

Trápí-li vás chuť na sladké, dopřejte si skořici. Toto koření je přirozeně sladké, navíc je nabité antioxidanty a zastavují chuť na cukr. Polyfenoly obsažené ve skořici pomáhají snižovat chuť na cukr tím, že kontrolují hladinu glukózy v krvi. Skořice neobsahuje kalorie (v množství, v jakém ji obvykle používáme) a můžeme si ji vychutnat v čaji nebo smoothie, zamíchat ji můžeme do kávy nebo jogurtu. Vhodná je také na plátky jablek nebo na pečenou zeleninu (jako jsou sladké brambory, dýně).

SkořiceFoto: Pixabay

Pískavice řecké seno

Chuť tohoto koření je podobná javorovému sirupu a používá se na spoustu zdravotních neduhů. Tak například dokáže pomoci s anémií, žaludečními chorobami, cukrovkou, kardiovaskulárním zdravím či poruchami erekce. Obsahuje velké množství antioxidantů i železa. Své využití nachází zejména v indické kuchyni. Přidat je ale můžete do čajových směsí, kořenových směsí nebo na indické kari. Špetku si můžete dát do jogurtu nebo na restovanou zeleninu, jako je kapusta.

Hřebíček

I hřebíček je sladký a spojujeme jej se spoustou zdravotních přínosů, jako je zklidnění žaludku a regulace hladiny cukru v krvi. Obsahuje antioxidanty, má protizánětlivé účinky. Obsahuje stopy manganu, vitamíny C a K, vápník a hořčík. Připravit si z něj můžete čaj (chai čaj), přidat jej můžete k dušeným jídlům, omáčkám, nebo jím (v mleté podobě) můžete posypat pečenou zeleninu. Hodí se také do různých marinád.

Ženšen

Ženšen je opravdu všestrannou bylinkou, kterou můžeme použít na celou řadu zdravotních neduhů. Posiluje imunitní systém, zmírňuje stres, snižuje riziko některých druhů rakoviny, zlepšuje výkonnost, působí proti depresím… kromě toho také stabilizuje cukr v krvi. Díky tomu snižuje chuť k jídlu. Obvykle jej užíváme ve formě doplňku stravy.

Zdroj: https://www.organicauthority.com/energetic-health/spices-that-naturally-stop-sugar-cravings

Foto: Pixabay