Často zapomínáte? Nejde o chorobu, ale o lenost!

Paměť

Na problémy s pamětí si nejvíce stěžují jedinci s vysokými požadavky na výkon nebo jedinci s nízkým sebevědomím. Ať je to, jak chce, na kvalitu paměti mají vliv i další faktory. Schopnost soustředit se a myslet zvyšuje přísun kyslíku a živin do mozku. V případě, že máte neaktivní práci, dávejte pozor na správnou polohu při sezení u stolu.

Upravená záda a visící ramena a krk snižují prokrvení mozku. Experimentálně bylo prokázáno, že poloha ve stoje ve srovnání s polohou vleže přináší pokroky ve schopnosti zapamatovat si a přemýšlet. Takže v případě, že musíte v práci intenzivně přemýšlet, dejte si čas od času pauzu a trochu se projděte.

Snažte se pravidelně hýbat

Mozek je důležitým orgánem a jako takový vyžaduje obvyklé fyzické cvičení. Jedinci, kteří cvičí, často porážejí nehybné lidi v myšlenkových pochodech, paměťových schopnostech a rychlosti reakce. Cvičení spotřebovávající kyslík posiluje tvorbu růstového hormonu, který je nezbytný k regeneraci nervových buněk. Pohyb zvyšuje přísun krve do mozku a mění tvorbu noradrenalinu, který mozek využívá k výměně dat z krátkodobé do dlouhodobé paměti v mozkové kůře. Cvičení navíc snižuje stres a produkuje endorfiny!

Pokusíte se napumpovat krev do mozku kdekoli – dýchejte pomalu, soustředěně, takže dech vnímejte jako rozpínání mezižeberních svalů, zadržte dech na malou chvíli a poté vydechujte opět velmi pomalu. Opakujte tak po několik minut, abyste zlepšili okysličení mozku.

Jako vždy, jídlo ovlivňuje vše!

Kvalitní výživa zlepšuje funkci myšlení a také schopnost rozluštit problémy. Odborníci na výživu předepisují omezení výživy, která je neplnohodnotná, a konzumaci velkého množství kalorií v celozrnných obilovinách a chlebu, semena, ovoce a zelenině, které obsahují enzymy. Důležitá je především kvalitní snídaně s porcí bílkovin, která vám dodá duševní i fyzickou energii na celé dopoledne.

Zdravá strava
Foto: Pixabay

Mezi nejvýznamnější látky patří ginkgo biloba, které pomáhají činnosti krevního oběhu zejména v oblasti mozku. Také jsou důležité potraviny bohaté na vitamin B, který přispívá ke zlepšení myšlení. Nejvíce je obsažen v droždí, slunečnicových semínkách, cizrně, čočce, kukuřici, pekanových a lískových oříšcích, piniových oříšcích, medu, pohance, arašídech, hrachu, pšeničných klíčkách, játrech, lososu, ovci, makrele nebo ve žloutku.

Co ještě můžete udělat nejen pro mozek, ale pro celé tělo?

Zbavte se stresu! Poškozuje mozkovou činnost – za stresových okolností zásobuje krevní cukr kromě svalů především další důležité orgány. Potřeba glukózy poškozuje buňky v části mozku zodpovědné za paměť a nálady. Nebezpečí nedostatečné výživy mozkových buněk je zvláště nebezpečné v obdobích dlouhodobého stresu. Během něho dochází k poškození mozku, ale nejedná se o nevratnou změnu…

Zdroje info: lidovky.cz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5660729/

Náhledové foto: Pixabay