Cejn na štědrovečerní stůl: chutná lahodně, kapra hravě nahradí
Cejn patří mezi sladkovodní ryby, které patří do čeledi kaprovití (Cyprinidae). To je stejná čeleď, kam patří také kapr. Pokud tedy chcete kapra na štědrovečerním štole nahradit, je skvělým kandidátem. Jeho tučné maso je skvělé také na uzení. Lidé, kteří ho ochutnali, jej často označují za chutnější rybu, než je právě kapr. Dá se z něj připravit rybí polévka, a pokud je odchycen před třetím, můžete z něj získat také jikry.
Cejn, kaprův bratranec
Rybí maso se obecně označuje za zdravé, a to z toho důvodu, že je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, sacharidů a zdravých tuků (včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin). Kromě toho obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E („vitamín mládí“) a vitamín D. V mase cejna najdete takové minerální látky, jako je sodík, fosfor, hořčík a vápník. Tato ryba patří k nízkotučným, takže jej můžete konzumovat i tehdy, když se snažíte zhubnout (pozor – příprava v klasickém trojobalu nízkotučná bohužel není).
Kosti v rybím mase
Spousta lidí se ryb, jako je cejn nebo kapr zříkají, protože se nechtějí potýkat s jejich kostmi. Zapíchnutí v krku je nepříjemné, i když není tak časté, jak si možná myslíte. Cejn je na tom s množstvím kostí podobně jako třeba kapr. Může mít i hodně kostí, a to zejména v části poblíž ocasu. Tyto kosti mohou být maličké, takže i když si třeba připravujete filety, nelze je vybrat všechny nebo bez poničení masa.
Cejn a jeho příprava
Cejn je ryba, které se kaprovi v mnohém podobá, a tak si jej i na štědrovečerní stůl můžete připravit podobným způsobem. V první řadě je třeba rybu důkladně omýt a nakrájet na jednotlivé filety. Osušte je papírovou utěrkou, ochuťte solí a pepřem. Můžete je obalit pouze v mouce nebo zvolit klasický trojobal. Poté usmažte dozlatova na rozpáleném tuku (řepkový olej nebo přepuštěné máslo).
Když nemáte rádi kosti
Kosti ryb můžete změkčit octovým nálevem. Stačí, když si osmaženou rybu (viz návod výše) naskládáte do sklenice a zalijete právě octovým nálevem. Ten připravíte tak, že smícháte 4 hrnky vody a 1 hrnek octa s polovinou hrnku cukru, 4 bobkovými listy a 5 kuličkami nového koření. Vše přiveďte k varu a nechte krátce probublat. Poté odstavte a do nálevu nasypte tři cibule nakrájené na proužky. Toto vše nalijte do sklenice s rybami. Po vychladnutí sklenici uzavřete a dejte na několik dnů do lednice. S kostmi už nebude problém!
Kapr nebo cejn
Když se lidé rozhodují, kterou rybu zvolit, častěji sáhnou po kaprovi. Jeho cena je obvykle příznivější a navíc je v období vánočních svátků mnohem dostupnější. To vám ale nebrání koupit si cejna kdykoli v průběhu roku!
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-zastapi-karpia-na-wigilijnym-stole-ten-sposob-pomoze-w-zmiek,nId,7861635
https://www.rybarskyrozcestnik.cz/blogy/cejn-velky-v-ceske-kuchyni-nedocenena-ryba/
Foto: Unsplash