Cereální, celozrnné, vícezrnné… Krátký průvodce při výběru pečiva
Na pultech obchodů máme na výběr z mnoha druhů pečiva. V takové nabídce je velmi snadné se ztratit. Obecně považujeme tmavé pečivo za zdravější, ale nemusí to být pravda. Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem? Je žitné pečivo zdravější? Jak se v široké nabídce supermarketů vyznat, vám přiblížíme tímto krátkým průvodcem.
Různé druhy pečiva
Tak třeba klasická kaiserka. Jedná se o kulaté pečivo, které se prodává bez jakéhokoli posypu, bílé i tmavé, cereální, maková, multicereální… Kterou z nich byste si měli vybrat, jestliže dodržujete zásady správného stravování? Níže je slovníček pojmů, které se v souvislosti s pečivem často používají:
- Celozrnné pečivo – tento druh pečiva musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Obsahuje více vlákniny, protože zrna se melou celá, i se slupkou, v níž je vlákniny obsaženo nejvíce. Toto pečivo se považuje za nejzdravější, pouhým pohledem je ale nepoznáte. Obvykle se má za to, že tmavé pečivo je celozrnné, bohužel to není pravda. Používají se různá barviva, která pečivo obarvují. Chcete-li si koupit celozrnné pečivo, mělo by být takto přímo označené.
- Cereální pečivo – nemusí být celozrnné, jak se spousta lidí domnívá. Je vyrobeno z cereálií (obilovin). Obvykle se vyskytuje v takové podobě, že je shora posypané semínky a jedná se o tmavě zabarvené pečivo. Tuto tmavou barvu ale nemusí mít na svědomí celozrnná mouka.
- Vícezrnné pečivo – ani toto pečivo nemusí být celozrnné. Podle vyhlášky ale musí minimálně 5 % výrobku tvořit něco jiného, než pšeničná nebo žitná mouka. Obvykle se jedná o luštěniny nebo olejniny.
- Grahamové pečivo – tento typ pečiva je celozrnný. Bohužel ne všechno pečivo, které se označuje jako grahamové, obsahuje velký podíl grahamové mouky. Ve výsledku si koupíte grahamový rohlík, který obsahuje jen 20 % grahamové mouky. Bohužel, grahamové pečivo nepodléhá žádné vyhlášce.
- Žitné pečivo – musí obsahovat minimálně 90 % mlýnských obilných výrobků (čili žitné mouky).
Foto: Pixabay
Jaké pečivo vybrat?
Jak asi tušíte, nejvýživnější bude celozrnné pečivo. To totiž obsahuje navíc některé vitamíny a minerály, které bílá mouka nemá. Celozrnná mouka totiž obsahuje zrna, která se skládají ze tří vrstev: z obalu, endospermu a klíčku. Nejvíce minerálních látek je v klíčku, nejvíce vitamínů pak v klíčku. Bílá mouka má pouze jednu vrstvu: endospermum, která téměř žádné zdraví prospěšné látky neobsahuje.
Bílá vs. celozrnná mouka
Tak například vitamín B je v bílé mouce obsažen jen zhruba v 10 či 20 procentním podílu, oproti mouce celozrnné. Vitamín E, který je obsažen v klíčku, se v bílé mouce nenachází vůbec. Z toho plyne, že když kupujeme pečivo z bílé mouky, dobrovolně se tak připravujeme o vitamíny a minerály, které by nám mohla poskytnout mouky vyrobená z celých zrn.
Zdroj: https://aktin.cz/jsou-ryzove-chlebicky-nebo-kaiserky-zdravejsi-nez-bile-rohliky
Foto: Pixabay