Černé fazole: Působivá potravina plná benefitů

Černá fazole je luštěnina, která patří mezi další luštěniny, hrách a čočku, a v mnoha kulturách je základní potravinou. Tato černá fazole pochází ze Střední a Jižní Ameriky a je známá také jako frijoles negros. Navzdory svému názvu je slupka černých fazolí ve skutečnosti velmi tmavě fialová. Stejně jako ostatní luštěniny jsou černé fazole všestranné a levné. Mají také několik zdraví prospěšných vlastností.

Snižují riziko onemocnění

Černé fazole jsou plné antioxidantů. Tyto chemické látky bojují proti poškození způsobenému molekulami volných radikálů. Příliš mnoho volných radikálů v těle může urychlit stárnutí buněk a způsobit mnoho závažných onemocnění. Černé fazole obsahují několik antioxidantů, včetně antokyanů a kvercetinu. Dostatečný příjem antioxidantů udržuje orgány zdravé a spokojené. Vysoký příjem potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou černé fazole, může snížit riziko:

  • Aterosklerózy
  • Rakoviny
  • Ischemické choroby
  • Srdeční selhání
  • Ztráty zraku

Bojují proti rakovinám

Černé fazole obsahují živiny, jako jsou vitaminy, minerály a fytochemikálie. Ty pomáhají při zánětech, detoxikaci a zdraví buněk. Mezi nejdůležitější živiny patří:

  • Antioxidanty: chrání buňky před poškozením, které může vést ke vzniku nádorů.
  • Vláknina: snižuje riziko vzniku rakoviny trávicího traktu.
  • Kyselina listová: zabraňuje mutacím DNA, které vedou ke vzniku nádorových buněk.
  • Selen: hraje důležitou roli v prevenci rakoviny a je nezbytný pro detoxikaci, která z těla odstraňuje toxiny, včetně karcinogenních chemických látek.
Foto: Pixabay

Jak jíst černé fazole?

Černé fazole, ať už sušené, nebo konzervované, jsou skvělým základem nebo přílohou k různým pokrmům. Zde je několik způsobů, jak si černé fazole vychutnat:

  • Přidejte černé fazole do polévek, dušených pokrmů a chilli
  • Přimíchejte je do dipů, jako je hummus, nebo je přidejte do salsy
  • Jezte černou fazolovou rýži, což je klasická kombinace
  • Přidejte černé fazole do salátů a tak dále…

Zdroje info: https://www.uclahealth.org/news/article/study-suggests-black-beans-may-improve-insulin-sensitivity, https://www.uclahealth.org/news/article/study-suggests-black-beans-may-improve-insulin-sensitivity

Náhledové foto: Pixabay