Čerstvé mléko versus mléko trvanlivé: Jak jsou na tom s obsahem vitamínů a minerálů
Mléko provází člověka od jeho narození až do dospělosti, kdy je také součástí jeho výživy. Je snad jediným zástupcem savců, který pije mléko po celý svůj život. Pro ostatní je to zdroj potravy jen v mladém věku. Pojďme se nyní podívat na to, jak si stojí mléko čerstvé a mléko trvanlivé. Které je pro nás lepší?
Cenný zdroj vápníku
I když se o mléce tradují různé zvěsti, přesto stále zůstává nedílnou součástí našeho jídelníčku. Je cenným zdrojem vápníku, který je tak důležitý pro zdraví kostí. V obchodní síti si můžeme koupit mléko čerstvé a trvanlivé. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Kráva. Zdroj obrázku: Pixabay.com
Představte si právě nadojené mléko od venkovské krávy, která celý svůj život prožívá na louce plné barevných květů. Jistě, jsou mezi nimi i nezbytné kravince, ale ty přece nepokazí jinak idylický obrázek zdravého venkova. Čerstvě nadojené mléko je sice plné vitamínů a minerálů, ale také nejrůznějších bakterií. Takže pozor na to, až se budete někdy chystat se takového mléka napít bez toho, aby bylo alespoň převařené. V průmyslové výrobě je třeba se těchto bakterií, nejčastěji stafylokoků a listerií, zbavit a uchovat mléko pro další využití a transport do obchodní sítě.
Mléko čerstvé versus mléko trvanlivé
Existují dva způsoby tepelného zpracování mléka – pasterizace a sterilizace. Při pasterizaci se mléko zahřeje na teplotu 85 °C po dobu několika sekund. Přitom dochází ke ztrátě asi 10 % vitamínů. Mléko takto vydrží jen pár dnů a označujeme ho jako čerstvé.
Sterilizace je proces, kdy se mléko zahřeje na teplotu mezi 137 až 150 °C po několik sekund. Vitamínů během ní také něco ubude, zato vydrží až několik měsíců. Jedná se tedy o mléko trvanlivé. Co se týká obsahu minerálů, zejména vápníku, jsou na tom oba druhy mléka stejně – obsah vitamínů během tepelného zpracování zůstává nezměněný, protože na teplotu nereagují. Není tedy nutné se obávat konzumace trvanlivého mléka v domnění, že pijete je na bílo obarvenou vodu. Tak tomu totiž není.
Konvice s mlékem. Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.