Červené zelí můžete připravit i zdravě: vyzkoušejte saláty z něj a neprohloupíte!

Červené zelí

Červené zelí se v české kuchyni obvykle připravuje pouze v dušené podobě, nejčastěji ke knedlíku a kachně nebo huse. Můžete si z něj ale připravit bezpočet salátů, které se dají konzumovat i v zimě. Jedná se totiž o zimní zeleninu, která je dostupná i v tomto ročním období a doplňují jej další ingredience, které jsou pro toto období typické. Proč jíst červené zelí? Oproti tomu bílému obsahuje více vitamínu C, draslíku a železa. Všechny tyto prvky jsou nezbytné pro lidské zdraví.

Coleslaw z červeného zelí

Připravte si následující ingredience:

  • 400 g červeného zelí,
  • 6 lžic majonézy (lze nahradit řeckým jogurtem nebo směsí jogurtu s majonézou),
  • 2 ks mrkve,
  • 1 ks červené cibule,
  • 1 lžička strouhaného křenu.

Zelí nakrájejte najemno, cibuli na tenké plátky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Všechnu zeleninu důkladně promíchejte a přidejte majonézu a křen. Znovu pořádně promíchejte. Přidejte koření podle chuti: může to být sůl a pepř, ale také bylinky, jako je třeba kopr či petrželka.

Červené zelí
Foto: Unsplash

Červené zelí s pórkem jako salát

Pórek vyniká svou jemně pikantní chutí, která vyhovuje mužům i ženám. Ve spojení s červeným zelím vytváří zajímavý chuťový zážitek. Na přípravu červeného zelí si připravte následující ingredience:

  • 0,5 ks červeného zelí,
  • italský dresink podle chuti (kupte hotový nebo si jej připravte: smíchejte 1 lžíci kapary, 1 lžíci čerstvého oregana, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce strouhaného parmazánu, špetku chilli, 1 stroužek utřeného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 45 ml červeného vinného octa, 1 lžíci medu, 1 lžíci strouhané citronové kůry, 60 ml olivového oleje, sůl a pepř – vše krátce projeďte tyčovým mixérem a vychlaďte),
  • 1 ks červená cibule,
  • 1 ks jablko,
  • 1 ks pórek,
  • 3 lžíce voda,
  • 3 lžíce olej.

Začněte tak, že zelí nakrájíte na tenké nudličky. Pórek podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Italský dresink přidávejte až nakonec – jeho množství závisí na vaší chuti.

Salát z červeného zelí se sušeným ovocem

Připravte si následující ingredience:

  • ¼ hlávky červeného zelí,
  • ¼ hlávky bílého zelí,
  • francouzský dresink (bílý ocet smíchejte s olivovým olejem v poměru 1:3, přidejte sůl a pepř podle chuti, přidejte dijonskou hořčici, nasekanou pažitku a petrželku a promíchejte; dochuťte trochou cukru),
  • 1 ks středně velké cibule,
  • 2 ks jablek,
  • 5 ks sušených švestek,
  • 5 ks sušených meruněk,
  • 1 špetka mletého kmínu.

Nejprve si oba druhy zelí nakrájejte na tenké nudličky a posypte je kmínem. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Nastrouhejte je nahrubo a přidejte k zelí. Švestky i meruňky nakrájejte na nudličky a přidejte k zelí. Pořádně promíchejte a smíchejte s francouzským dresinkem.

Zdroje info:

https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/kapusta-czerwona

https://www.winiary.pl/przepis/kapusta-czerwona/

Foto: Unsplash