Červené zelí můžete připravit i zdravě: vyzkoušejte saláty z něj a neprohloupíte!
Červené zelí se v české kuchyni obvykle připravuje pouze v dušené podobě, nejčastěji ke knedlíku a kachně nebo huse. Můžete si z něj ale připravit bezpočet salátů, které se dají konzumovat i v zimě. Jedná se totiž o zimní zeleninu, která je dostupná i v tomto ročním období a doplňují jej další ingredience, které jsou pro toto období typické. Proč jíst červené zelí? Oproti tomu bílému obsahuje více vitamínu C, draslíku a železa. Všechny tyto prvky jsou nezbytné pro lidské zdraví.
Coleslaw z červeného zelí
Připravte si následující ingredience:
- 400 g červeného zelí,
- 6 lžic majonézy (lze nahradit řeckým jogurtem nebo směsí jogurtu s majonézou),
- 2 ks mrkve,
- 1 ks červené cibule,
- 1 lžička strouhaného křenu.
Zelí nakrájejte najemno, cibuli na tenké plátky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Všechnu zeleninu důkladně promíchejte a přidejte majonézu a křen. Znovu pořádně promíchejte. Přidejte koření podle chuti: může to být sůl a pepř, ale také bylinky, jako je třeba kopr či petrželka.
Červené zelí s pórkem jako salát
Pórek vyniká svou jemně pikantní chutí, která vyhovuje mužům i ženám. Ve spojení s červeným zelím vytváří zajímavý chuťový zážitek. Na přípravu červeného zelí si připravte následující ingredience:
- 0,5 ks červeného zelí,
- italský dresink podle chuti (kupte hotový nebo si jej připravte: smíchejte 1 lžíci kapary, 1 lžíci čerstvého oregana, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce strouhaného parmazánu, špetku chilli, 1 stroužek utřeného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 45 ml červeného vinného octa, 1 lžíci medu, 1 lžíci strouhané citronové kůry, 60 ml olivového oleje, sůl a pepř – vše krátce projeďte tyčovým mixérem a vychlaďte),
- 1 ks červená cibule,
- 1 ks jablko,
- 1 ks pórek,
- 3 lžíce voda,
- 3 lžíce olej.
Začněte tak, že zelí nakrájíte na tenké nudličky. Pórek podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli nakrájejte na jemné kostičky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na hrubém struhadle. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Italský dresink přidávejte až nakonec – jeho množství závisí na vaší chuti.
Salát z červeného zelí se sušeným ovocem
Připravte si následující ingredience:
- ¼ hlávky červeného zelí,
- ¼ hlávky bílého zelí,
- francouzský dresink (bílý ocet smíchejte s olivovým olejem v poměru 1:3, přidejte sůl a pepř podle chuti, přidejte dijonskou hořčici, nasekanou pažitku a petrželku a promíchejte; dochuťte trochou cukru),
- 1 ks středně velké cibule,
- 2 ks jablek,
- 5 ks sušených švestek,
- 5 ks sušených meruněk,
- 1 špetka mletého kmínu.
Nejprve si oba druhy zelí nakrájejte na tenké nudličky a posypte je kmínem. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Nastrouhejte je nahrubo a přidejte k zelí. Švestky i meruňky nakrájejte na nudličky a přidejte k zelí. Pořádně promíchejte a smíchejte s francouzským dresinkem.
Zdroje info:
https://www.przepisy.pl/skladniki/warzywa/kapusta-czerwona
https://www.winiary.pl/przepis/kapusta-czerwona/
Foto: Unsplash