Červený banán: zajímavá barevná superpotravina
Myslíte si, že banán je jen jeden? Tak to jste na omylu. Po celém světě existuje více než 1 000 různých druhů banánů. Liší se svou barvou, chutí i velikostí. Červené banány pochází z jihovýchodní Asie a mohou se pochlubit červenou slupkou. Když banán dosahuje největší zralosti, slupka je temně červená až černá. Vypadá tak trochu jako přezrálý žlutý banán. Oproti němu ale má sladší chuť s nádechem do malinové.
Červený banán a jeho zdravotní účinky
Červený banán u nás není příliš známý, ale je často využívaný právě v Asii. Používá se do dezertů, ale dobře se hodí také ke slaným pokrmům. Červený banán je plný základních živin a může pomoci správné funkci vašeho imunitního systému, srdci i trávení. Jsou obzvláště bohaté na draslík, vitamín C a vitamin B6 a obsahují značné množství vlákniny. Níže už uvádíme zdravotní účinky, které přichází s konzumací červeného banánu.
Červený banán: Zdroj obrázku Pixabay.com
Snižování krevního tlaku
Draslík, obsažený v červeném (a samozřejmě i klasickém žlutém) banánu, je minerál nezbytný pro zdraví srdce díky své roli v regulaci krevního tlaku. A také výzkumy naznačují, že zvýšená konzumace potravin bohatých na draslík může pomoci snížit krevní tlak. Dalším důležitým minerálem pro regulaci krevního tlaku je hořčík. Jeden malý červený banán poskytuje asi 8% vaší denní potřeby tohoto minerálu.
Zdravý zrak
Červené banány mají svou barvu díky karotenoidům. To jsou pigmenty, které podporují zdraví očí. Obsažený je hlavně lutein a beta karoten. A právě tímto se červené banány liší od těch žlutých – ty tyto pigmenty neobsahují, a tak zraku natolik neprospívají. Navíc beta karoten je možné v těle přeměnit na vitamín A – a to je jeden z nejdůležitějších vitamínů pro zdravý zrak.
Velké množství antioxidantů
Červené banány obsahují vyšší množství některých antioxidantů než žluté banány. Antioxidanty jsou sloučeniny, které zabraňují poškození buněk způsobené molekulami nazývanými volné radikály. Nadměrné volné radikály ve vašem těle mohou vést k nerovnováze známé jako oxidační stres, který souvisí s problémy, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo dokonce rakovina. Mezi hlavní antioxidanty v červených banánech patří karotenoidy, antokyany, vitamín C, dopamin.
Trávení
Červené banány obsahují prebiotika, což je druh vlákniny, která slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie. Stejně jako žluté banány jsou červené banány skvělým zdrojem prebiotické vlákniny. Navíc banán obsahuje také vlákninu – na jeden kus červeného banánu (který váží cca 100 g) připadají 3 g vlákniny. Vláknina podporuje pravidelné vyprazdňování, snižuje záněty ve střevě a stimuluje růst přátelských bakterií ve střevě.
Červený banán: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com