Češi to vždycky věděli: Sádlo je zdravé – teď se dokonce dostalo mezi nejzdravější potraviny světa

Sádlo nejzdravější potravina, Sádlo, nejzdravější potravina, Sádlo, výzkum, potravina

Češi to vždycky věděli: Sádlo je zdravé – teď se dokonce dostalo mezi nejzdravější potraviny světa. Objevování nejzdravějších potravin na světě je vždy vzrušujícím dobrodružstvím, zvláště když přináší nečekané výsledky.

Jedno takové překvapivé zjištění přinesl žebříček zveřejněný BBC, kde se na prvním místě umístilo sádlo! Ano, čtete správně – sádlo, často nepochopené, se stalo hvězdou mezi superpotravinami. Ale vlastně to není tak překvapivé, jak to na první pohled vypadá.

Smolař sádlo na prvním místě

Sádlo, škvařený tuk z vepřového masa, bylo v moderním stravovacím povědomí dlouho haněno. Nedávné poznatky však podnítily přehodnocení jeho nutričního profilu. Navzdory všeobecnému přesvědčení není sádlo plné nezdravých nasycených tuků. Naopak je bohatým zdrojem mononenasycených tuků – tedy těch samých, které jsou zdravé pro srdce a které se nacházejí v třeba olivovém oleji a avokádu.

Výživové výhody sádla

Mononenasycené tuky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vepřové sádlo je rovněž jednou z mála potravin, které obsahují vitamin D, nezbytný pro zdraví kostí a imunitní systém.

Češi to vždycky věděli: Sádlo je zdravé

Foto: Pixabay

Stabilita při vaření: Díky vysokému kouřovému bodu je sádlo ideální pro smažení a pečení, protože se při vysokých teplotách nerozkládá na škodlivé sloučeniny. A jaké potraviny se na njvyšších příčkách žebříčku umístily spolu s ním?

Luštěniny: silné zdroje bílkovin

Luštěniny jsou základem stravy mnoha lidí na celém světě a jsou známé svými působivými nutričními účinky. Fazole, čočka, cizrna a hrách jsou vyhlášené pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny a nezbytných vitamínů a minerálů.

Rybí maso: Poklad bohatý na omega-3

Ryby jsou již po staletí základem stravy a jsou ceněny pro své zdraví prospěšné účinky. Losos, treska, škeble a sleď patří k nejlepším kandidátům, protože obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Zelenina: Hvězda s vysokým obsahem živin

Zelenina (mezi TOP druhy patří podle BBC sladké brambory, zázvor, dýně, brokolice a žlutý meloun) si drží pozici nejzdravější potraviny vůbec. Může se totiž pochlubit vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Tady je přehled několika významných živin:

  • Beta-karoten: V těle se přeměňuje na vitamin A, který má zásadní význam pro zrak a imunitní systém.
  • Vláknina: podporuje zdraví střev a pocit sytosti, pomáhá při regulaci hmotnosti.
  • Vitaminy C a E chrání tělo před oxidativním stresem.
  • Obsah vlákniny a vody: Podporuje hydrataci a zdraví trávicího traktu.

Zdroj: https://www.bbc.com/future/article/20180126-the-100-most-nutritious-foods, https://www.publish.csiro.au/an/an13536, https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/zebricek-sto-nejzdravejsich-potravin.A180207_144842_zdravi_brv

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.