Česnek po ránu nabízí nejsilnější účinky. Máte na to žaludek?
Česnek můžete zcela bez jakýchkoli skrupulí označit za jednu z nezdravějších surovin vůbec. Navíc je široce dostupný a vypěstujete si jej klidně i sami! Vyrobit si můžete česnekový likér, takže budete mít jeho blahodárné účinky vždy na dosah ruky. Nicméně česnek si můžete užívat každý den, a vědci odhalili, že nejsilnější účinky na vaše tělo, pokud si jej dáte hned ráno. To pro vás může být překvapivé a také nepříjemné – a nejenom kvůli zápachu z úst!
Proč jíst česnek?
Ptáte se, co z toho budete mít, když začnete jíst česnek každý den? Díky němu do svého těla dostanete takové látky, jako jsou flavonoidy a aminokyseliny, bojujete proti bakteriím, plísním i virům. Dopřejete si takové minerály a vitamíny, jako jsou vápník, draslík, hořčík, vitamín A, vitamín B1 a B2 a vitamín C. Na co se tedy dá použít? Můžete ho využít ke zmírnění zažívacích potíží a podpoříte svůj krevní oběh. Pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu, česnek je jasná volba. Sáhněte po něm jako po prevenci proti rakovině, mrtvice či infarktu.
Kdy jej užívat?
Česnek vám přispěje ke zdraví, ať už se rozhodnete ho jíst v kteroukoli denní dobu. Největší prospěch z něj ale budete mít, když si jej dopřejete hned po ránu. Úplně nejlépe uděláte, když sníte syrový stroužek česneku a zapít ho vodou. Tímto způsobem z něj dostanete úplné maximum. Pravdou ale je, že odvážlivců, kteří by to udělali, je málo. Pokud bojujete se žaludečními problémy, raději si takovou konzumaci česneku odpusťte.
Jak česnek podávat?
Hádáte správně: syrový česnek je pro vaše zdraví nejpřínosnější. Ideální je ho ještě předem rozdrtit, nastrouhat nebo nasekat najemno. Takto totiž donutíte alliin aby se rozložil na allicin, který je ještě prospěšnější. Jestliže máte problém dostat do sebe celý stroužek česneku, můžete s toho strouhané vymačkat šťávu a dopřát si ji. Důležité je, abyste česnek jedli nalačno.
Zdroje:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ustalono-o-ktorej-porze-dnia-nalezy-jesc-czosnek-zly-cholest,nId,6601681
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7402177/
Foto: Unsplash