Česnek: Ruský penicilin pomůže v několika podobách
Kdo by neznal účinky česneku? Toto přírodní léčivo se využívalo již dávno ve starověku. Římané jej konzumovali před bojem a důležitou roli hrál i při stavbě Cheopsovy pyramidy. V bývalém Sovětském svazu se o česneku hovořilo jako u ruském penicilinu. I dnes je považován za přírodní antibiotikum. Známá je v Rusku i česneková vodka. My se v následujících řádcích podíváme na čtyři zajímavé podoby česneku. Třeba i vám některá z nich pomůže jako prevence či bič na různé neduhy.
Česneková vodka užívaná jako tinktura
Ne, nemusíte se bát, že by bylo nutné česnekovou vodku pít. Ideální je jako tinktura. Jak ji vyrobit?
Potřebujeme:
- 1 palice česneku,
- 1 chilli paprička, ideálně habanero,
- 750 ml kvalitní 38 – 40% vodky,
- lžíce cukru či včelího medu.
Příprava nápoje:
Papričky se zbaví jadérek a česnek rozdělí na stroužky. Počítat byste měli s tím, že česnek uvolňuje alicin 30 vteřin a pak po 6 minutách opět 30 vteřin. nakrájejte jej tedy plastovým nožem, který česneku neubere potřebné látky, a vystelte nakrájeným česnekem i se slupkou dno sklenic. Do 5 minut by mělo být hotovo. Poté přidáte kousky papričky, cukr a zalijete vodkou. Následně je třeba počkat pár vteřin a dokonale obsah sklenice protřepat. Louhovat se nechá česnek po dobu 4 dní při teplotách 18 – 20 ° C v temném prostředí. Po 4 dnech se směs scedí. Zajímavé je i užívání, kdy se 5 dní konzumují 2 kapky tinktury, následně další 4 dny kapete 4 kapky, po 5 dnech se zvyšuje dávka o 2 kapky. Pokračuje se, dokud se nedojde k dávce od 16 do 20 kapek.
Jednoduchý česnekový sirup proti kašli
Zajímavou volbu je také česnekový sirup. Jeho příprava je jednoduchá.
Potřebujeme:
- ¼–½ stroužku českého česneku,
- kvalitní včelí med,
- 1 litr mléka.
Příprava sirupu:
Česnek nakrájený na kousky se povaří v mléce až do doby, než změkne. Když je mléko chladné, že v něm udržíte prst, dosladí se medem. Každou hodinu se užívá jedna malá lžička sirupu.
Vyloupaný česnek: Zdroj obrázku Pixabay.com
Přípravek proti vysokému tlaku
Trpíte vysokým krevním tlakem? Snižte si jeho hladinu přirozeným způsobem. Výborná je směs proti vysokému tlaku.
Potřebujeme:
- šťávu ze 3 citronů,
- 20 stroužků česneku,
- kvalitní včelí med,
- převařená voda.
Příprava:
Česnek se zbaví slupek, pořádně pomele či nastrouhá. Při dá se k němu citronová šťáva. Vše se zalije převařenou vodou a nechá louhovat přes noc. Druhý den se směs přecedí přes plátýnko a osladí dle potřeby. Ráno a večer se podává jedna lžíce.
Nevoní vám česnek? Zbavte se pachu
Když si dáte česnek, můžete počítat s nepříjemným pachem, jenž se bude linout z vašich úst. Existuje několik triků, které vám s pachem pomohou. My se zaměříme na tři:
- sní se čerstvé jablko,
- rozžvýkají se čerstvé listy máty,
- rozžvýká se petrželová nať,
- rozkouše se několik zrn kávy.
Česnek: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.