Česnekové recepty: další způsob skladování a použití česneku
Česnek je velice oblíbenou ingrediencí, kterou používají lidé po celém světě. Nejenže je velice chutný, poskytuje také mnohé zdravotní účinky. Jeho loupání ale může být otravné. A tak je pro někoho lepší, když si oloupe více česneku najednou a připraví si česnekovou směs, kterou pak bude odebírat a používat na různé pokrmy. Může jít o omáčky, polévky, pomazánky, nebo si můžete česnek namazat na topinku.
Česnek v soli
Česnek v soli je jednou z nejoblíbenějších možností, jak prodloužit životnost svého česneku. Na jeden kilogram česneku budete potřebovat asi 300 g soli. Příprava je velice jednoduchá. Stačí česnek oloupat (což je asi ta nejsložitější část receptu), prolisujte jej a smíchejte se solí. Tuto směs nemusíte nijak zavařovat, stačí ji dát do uzavíratelné nádoby a skladovat v lednici. Protože je to poněkud slaná směs, při vaření o ní přemýšlejte spíše jako o soli, než jako o česneku.
Česneková sůl z medvědího česneku: Zdroj obrázku Pixabay.com
Česnek v soli a sádle
Tato česneková pasta obsahuje stále ještě velké množství soli, ale může být o něco chuťově příjemnější, protože obsahuje i sádlo. Na jeden kilogram prolisovaného česneku budete potřebovat 280 g soli a 400 g sádla. Postup je jednoduchý: sádlo zahříváme na plotně tak, aby se rozpustilo, ale nevařilo se. Mezitím si sůl promícháme s prolisovaným česnekem. Tuto směs zalijte sádlem a promíchejte. Přelijte do uzavíratelných sklenic. Skladujte v temnu. Přidat lze různé bylinky, které máte rádi.
Česneková sůl
Velice oblíbenou volbou je také příprava česnekové soli. Oloupejte si česnek. Dejte ho do měrné nádoby (kterou může být například obyčejný hrnek). Soli pak přidáte čtyřnásobné množství (vhodná je košer sůl, protože jód a další minerály obsažené v klasické soli mohou způsobit změnu barvy česneku). Pokud jste naměřili čtvrt hrnku česneku, dejte jeden hrnek soli. Obě ingredience dejte do mixéru a mixujte 20 sekund. Výsledná konzistence je podobná písku. Tuto směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 60 minut na 80 °C. Česneková sůl by měla být před uskladněním suchá a křupavá. Česnek by neměl být hnědý. Tuto směs opět promixujte v kuchyňském robotu. Skladujte v uzavíratelných nádobách v temnu a suchu. Spotřebujte do tří měsíců.
Česnek: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com