Chcete zhubnout a být věčně mladí? Pijte zelený čaj!
Zelený čaj je velmi dobře známý nejenom pro své léčivé vlastnosti. Pochází z daleké Číny, kde se užíval v rámci tradiční čínské medicíny. Navíc se také může pochlubit vynikající chutí a příjemnou vůní. Dříve se věřilo, že tento čaj pomůže docílit lepšího průtoku krve, napomáhá zdravějšímu vzhledu pokožky a vylepšuje paměť. Co říkají dnešní studie? Je to, co se říká v tradiční čínské medicíně, skutečně pravda?
Co obsahuje zelený čaj?
Zelený čaj je plný antioxidantů. Mimo to obsahuje vitamíny, jako je vitamín C, B, E a K. Z minerálů jmenujme zinek, draslík, mangan, hořčík a fluor. Nezapomeňme, že obsahuje také kofein, takže bychom to s jeho množstvím denně neměli přehánět. Kofein samotný má ale také prospěšné vlastnosti, nesmí ho být ale moc. Toto složení zajišťuje hned několik zajímavých zdravotních účinků.
Foto: Pixabay
Ovlivňuje zelený čaj hubnutí a srdce?
O zeleném čaji je známo, že může napomoci hubnutí. Důvodem je to, že napomáhá rychlejšímu spalování, protože podporuje funkci metabolismu. Také napomáhá tělu použít tuk jako zdroj energie. Kromě toho je prospěšný pro mastnou i smíšenou pleť, jejíž vzhled vylepšuje. Díky obsaženým antioxidantům oddaluje přirozený proces stárnutí. Pozitivně ovlivňuje také srdce, snižuje riziko infarktu, trombózy a mozkové mrtvice a snižuje krevní tlak.
Co má společného zelený čaj a paměť?
Uvádí se, že zelený čaj omezuje tvorbu zubního plaku a tím snižuje též riziko vzniku zubního kazu. Proběhly také výzkumy, které naznačují, že zelený čaj je prospěšný také pro stav naší paměti. Může prý chránit proti stařecké demenci. Usnadňuje trávení a je vhodný, když se přejíte. Zelený čaj může díky obsahu antioxidantů také chránit před některými rakovinnými buňkami.
Proč je zelený čaj v kosmetických produktech?
Jak už bylo uvedeno, zelený čaj je vhodný na mastnou a smíšenou pokožku. Proto jej můžeme nejenom pít, ale používat také lokálně. Kromě toho je obsažen také v produktech, které mají odstraňovat projevy stárnutí. Zelený čaj je vhodný pro hydrataci pokožku, na zarudlá místa a pro zlepšení elasticity a napětí pokožky.
Jak vařit zelený čaj?
Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě kolem 70 °C. Dlouhé louhování (déle než 5 minut) může způsobit hořkou chuť čaje. Délka louhování závisí na vašich chuťových buňkách. Může to být kdekoli od 1,5 do 5 minut (zlatá střední cesta je 3 až 4 minuty). Čím déle necháte čaj louhovat, tím silnější bude mít chuť. Vzhledem k obsahuj kofeinu jej nepijte na noc.
Zdroje info:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-zielona-herbata-dlaczego-chetnie-po-nia-siegamy,nId,5312648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561737/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8406948/
Foto: Pixabay