Cholesterol a všechno, co o něm potřebujete vědět

Cholesterol

Cholesterol vnímáme obvykle jako něco špatného. Něco, co je důsledkem nezdravé a tučné stravy. Do určité míry je to pravda. Cholesterol je přirozenou součástí lidského těla. Dokonce je velmi prospěšný – avšak do určité míry. Je totiž důležité, o jaký druh cholesterolu se jedná. Lidově jej rozlišujeme na „dobrý“ a „špatný“ cholesterol. V čem se liší?

Co je cholesterol?

Cholesterol má organický původ a jedná se o alkohol, který je rozpustný v tucích. Je to membrána, která se nachází okolo každé buňky a jejímž úkolem je ochrana této buňky. Právě díky cholesterolu jsou buňky tolik elastické a mají schopnost měnit tvar. Cholesterol má spoustu důležitých funkcí v lidském těle:

  • podílí se na syntéze hormonů,
  • stará se o správné přemisťování vitamínů rozpustných v tucích,
  • podporuje kognitivní funkce mozku,
  • podílí se na přenosu svalových impulzů,
  • je na něm závislá produkce vitamínu D a žluči,
  • léčí poškození cév.

„Dobrý“ a „špatný“ cholesterol

Cholesterol, který označujeme jako „dobrý“ jsou lipoproteiny s vysokou hustotou. „Špatný“ cholesterol představuje lipoproteiny s nízkou hustotou. Zatímco „špatný“ cholesterol se přenáší z jater do orgánů, kde vytváří plaky na stěnách cév, ten „dobrý“ putuje opačným směrem – z orgánů do jater. Kombinuje přebytek „špatných“ lipoproteinů a chrání před srdečními onemocněními.

Vejce

Foto: Pixabay

I „špatný“ cholesterol je zapotřebí

„Špatný“ cholesterol si můžeme představit jako jakousi lepkavou látku. Pokud se tato látka usadí na stěně cévy, znesnadňuje v ní průtok krve. Avšak i „špatný“ cholesterol může mít pozitivní účinky – má protizánětlivé vlastnosti. Ty oceníme zejména v případě, že uvnitř cévy vznikne mikrotrauma a různá zranění. Pak je zapotřebí je nějakým způsobem „zalepit“. A právě nyní přichází na řadu „špatný“ cholesterol. Veškerá poranění cév jsou jimi zajištěna, usnadňují jejich hojení a působí proti vzniku zánětu. Starší lidé mají mnohem více poranění cév, než ti mladí. Proto dochází k vyšší produkci „špatného“ cholesterolu.

Prospěšné tuky

Zcela se vyhýbat tukům není správné, protože i ty jsou v těle zapotřebí. Jen je potřeba věnovat pozornost tomu, zda se jedná o zdravé zdroje. Z rostlinných jsou to oleje lisované za studena (olivový, lněný, konopný, kokosový, avokádový). Z živočišných tuků jmenujme ryby, žloutky, maso zvířat, mléčné výrobky (zejména kozí a ovčí). Povoleno je také přepuštěné máslo (ghí).

Zdroj: https://fithacker.ru/articles/vazhnye-no-maloizvestnye-fakty-pro-holesterin-1/

Foto: Pixabay