Čím nahradit cukr? Návrhy pro hubnoucí i diabetiky
Jak cukrovka, tak obezita, která k ní vede, jsou civilizačními chorobami. Jejich hlavní příčinou je nevhodná, zpracovaná strava s vysokým obsahem bílého rafinovaného cukru. Glykémie je koncentrace glukózy v krvi, jejíž normální hodnota nalačno se pohybuje od 70 do 99 mg/dl. Po jídle, které je bohaté na sacharidy, se její hladina mění. Pokud byl pokrm bohatý na komplexní uhlohydráty (celozrnné pečivo, syrová zelenina a ovoce), hladina cukru v krvi stoupá pomalu, takže se budete dlouho cítit sytí. Několik hodin po jídle glukóza stále neklesá pod původní měřítko, takže necítíte „hlad“ a slinivka vylučuje inzulín ve správném množství.
Cukr a pocit hladu
Pokud se jídlo naopak skládalo hlavně z jednoduchých sacharidů (např. bílý cukr, sladkosti, bílý chléb, těstoviny), hladina cukru v krvi rychle stoupá a slinivka okamžitě produkuje dávku inzulínu, aby ji co nejrychleji napravila. Výsledkem je, že cukr je rychle přijímán inzulínem a jeho koncentrace klesá a je nakonec nižší než před jídlem. Poté dochází k hypoglykémii. Ta se projevuje pocitem ospalosti, hladu nebo také jako chuť na sladké.
Cukr: Zdroj obrázku Commons.wikimedia.org
Tak vzniká cukrovka
Dlouhodobá strava, založená hlavně na potravinách bohatých na jednoduché sacharidy, nutí slinivku více pracovat, což nakonec vede k jejímu „vyčerpání“ a tkáně se stávají rezistentními vůči inzulínu. Poté se může objevit inzulínová rezistence, která, pokud není léčena, vede k cukrovce. Aby se zabránilo takovému stavu, stojí za to postarat se o stravu bohatou na produkty s nízkým glykemickým indexem (GI), které nezpůsobují náhlé prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi. Měli byste také omezit spotřebu rafinovaného cukru, který má velmi vysoký GI a negativně ovlivňuje zdraví – jeho přebytek ve stravě vede k nadváze a dalším zdravotním komplikacím s tím spojeným.
Alternativa cukru
V posledních několika letech se na trhu objevila sladidla přírodního původu, tzv. polyoly (vícesytné alkoholy). Vzhledem k tomu, že jsou v těle metabolizovány odlišně než tradiční cukr, mají polovinu kalorií a co je důležité pro diabetiky – nestimulují pankreas k vylučování inzulínu. Na rozdíl od sacharózy a jiných sladidel nezpůsobují zubní kaz (některé z nich, jako je xylitol, mu přímo zabraňují). Většina polyolů se neabsorbuje v tenkém střevě, ale přechází do tlustého střeva, kde prochází fermentací – nadměrná konzumace těchto sladidel proto může způsobit rušivé příznaky z trávicího systému: bolesti břicha, plynatost, průjem.
Existuje bezpečná alternativa k cukru?
Podle současných výzkumů nejsou přírodní sladidla nebezpečná. Chybí ale doplnit údaj o jejich maximální denní dávce. Mezi nejdůležitější hydroxylalkoholy patří: sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, erythritol, stejně jako isomalt a laktitol (laktit, laktisotol), které se v přírodě přirozeně nevyskytují.
Cukr: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com