Čím nahradit Tabasco? Když jej nemáte, zvolte zdravé alternativy
Tabasco je oblíbená omáčka, kterou přidáváme do pokrmů zejména pro její pikantní chuť. Pokud ji zrovna nemáte po ruce, nebo ji zkrátka chcete nahradit (kvůli příliš octové chuti nebo kvůli její vyšší ceně) máte spoustu možností. Na trhu jsou dostupné další pálivé omáčky. Vedle nešlápnete, když sáhnete po jakékoli omáčce, která se vyrábí z chilli papriček. Dobrou alternativou je například sriracha omáčka. Co když ale chcete zdravější alternativu?
Chilli papričky nahradí Tabasco
Zatímco v Tabascu není přítomno velké množství vitamínů a živin, protože se ztratily vařením, chilli papričky obsahují spoustu vitamínu C a antioxidantů. Mohou pomoci při hubnutí, protože obsahují kapsaicin. Ten má celou spoustu příznivých účinků na lidské zdraví, včetně toho, že:
- Urychlují metabolismus.
- Antimikrobiální a protirakovinné účinky.
- Úleva od bolesti při lokálním použití (například ve formě mastí).
- Prospívá srdečnímu zdraví.
- Působí proti předčasnému stárnutí.
- Zlepšuje kognitivní funkce mozku.
- Zlepšuje trávení.
Kajenský pepř = sušené chilli papričky
Stejné výhody jako chilli papričky přináší i kajenský pepř, což je koření, které se vyrábí z chilli papriček (po nasušení se papričky rozemelou na jemný prášek). Do svých pokrmů můžete proto přidat trochu kajenského pepře, abyste dosáhli pikantní chuti pokrmu. Tento způsob náhražky Tabasca je vhodný i pro ty, kteří příliš nelahodí jeho octové chuti. Pokud vám v pokrmu ocet chybí, jednoduše ho přidejte zvlášť. S množstvím octa i kajenského pepře ale buďte opatrní – přidávejte je raději po malých množstvích.
Tabasco nahradí i sladká paprika
Chuť pokrmu se změní, když použijete nepálivou papriku. Pokrm ztratí svůj „říz“ a pikantnost. To nemusí být na škodu v případě, že vaříte pro děti nebo jste narazili na recept s Tabascem, ale nemáte rádi pálivé pokrmy. Použít můžete čerstvou papriku, která je zdrojem vitamínu E, antioxidantů a navíc je nízkokalorická. Stejně tak dobrou náhražkou je i sladká mletá paprika. Pálivá mletá paprika nabízí alternativu pro ty, kteří přece jen trochu pikantnosti v pokrmech vyžadují.
Domácí pálivé omáčky
Vyrobit si můžete i domácí pálivé omáčky, ve kterých můžete zužitkovat svou úrodu pálivých papriček různých druhů. Díky tomu můžete z omáčky odstranit všechno nezdravé – jako jsou konzervační látky nebo velké množství sodíku. Receptů na jejich výrobu je na internetu spoustu, stačí si vybrat. Příklad takového receptu uvedeme níže. Vyžaduje tyto ingredience:
- 225 g cukru krystal nebo krupice,
- 250 ml vody,
- 125 ml rýžového nebo vinného octa,
- 3 stroužky česneku,
- 4 velké červené chilli papričky,
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu,
- 2 lžíce studené vody.
Chilli papričky omyjte a rozpulte. Zbavte je stonku. Můžete je použít i se semínky nebo bez nich – podle toho, jakou konzistenci omáčky chcete. Nahrubo je rozmixujte v mixéru. Do hrnce dejte cukr, vodu, ocet, drcený česnek a chilli papričky a povařte 12 minut. Ve dvou lžících studené vody rozmíchejte kukuřičný škrob, přidejte do omáčky a povařte 3 minuty. Po vychlazení naplňte omáčkou láhve, které skladujte v lednici.
Zdroje info:
https://myconsciouseating.com/tabasco-substitute/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
Foto: Unsplash