Čínské polévky a co jste o nich ještě nevěděli?
Čínské polévky si získaly svou oblibu zejména kvůli rychlosti přípravy. Když chcete něco teplého do žaludku, a přitom nemáte dostatek času na uvaření klasických polévek, můžete sáhnout po těch instantních. Některé dokonce chutnají velice příjemně. V poslední době se ale hodně hovořilo také o tom, že nejsou příliš výživné, a dokonce při pravidelné konzumaci mohou být nebezpečné. Co všechno byste o čínských polévkách měli vědět?
První čínské polévky
Navzdory tomu, že jim říkáme „čínské“, se nejedná o produkt, který by v Číně vznikl. První takovou nudlovou polévku vytvořit Momofuku Ando, který se narodil v roce 1910 na Tchaj-wanu. Nicméně sám sebe považoval za Japonce. Jeho polévky vznikly jako odpověď na hrozící nedostatek potravin, se kterým se Japonsko po druhé světové válce potýkalo. V roce 1948 vznikla společnost Nisshin Foods, která se pustila do výroby instantních polévek. A již o deset let později je vyráběla ve velkém.
První čínská polévka
Prvním produktem, který společnost Nisshin Foods vyprodukovala, byla polévka Ramen, což je typicky čínský pokrm. To je také důvod, proč do dnešního dne považujeme tyto polévky za čínské. Dneska stojí tyto polévky jen pár korun, avšak zpočátku byly považovány za luxusní a poměrně drahý výrobek. V té době se ještě k jeho výrobě používali zdravé produkty. Kuřecí Ramen se prodával v roce 1958 za 25 jenů.
Výroba se přesunula
Nicméně výroba se postupně přesunula do Vietnamu. Právě zde začala vznikat konkurence, která zdravý a již zavedený produkt začala tak trochu šidit. Namísto čerstvých a zdravých přísad se začalaý používat mnohem levnější náhražky – umělé a zpracované. V 70. letech minulého století byla zahájena výroba polévek v polystyrenových kelímcích.
Co je obsaženo v čínských polévkách
V dnešní době si můžete vybírat ze spousty různých příchutí a provedení čínských polévek. Pokud by nám laik měl říci, co se v nich nachází, tak odpoví, že instantní nudle a sáček s kořením. Jejich složení ale tolik jednoduché není. Nudle se připravují z pšeničné mouky, vody a soli – přidává se ale také spousta fosfátů, sodíků, uhličitanu draselného, palmového tuku, škrobu, cukru a guarové gumy. Někteří výrobci používají dokonce látku označenou symbolem E319, což je vedlejší produkt ropného průmyslu.
A co sáčky s kořením?
Kromě nebezpečných chuťových přísad obsahují také tuk. Některé složky nemusí být nebezpečně, například koření, jako paprika, kari, pepř, bazalka, kurkuma, provensálské bylinky nebo chilli. V některých polévkách je obsažen také sáček se sušenou zeleninou, která ale neobsahuje příliš nutričních hodnot. Součástí sáčků s kořením je ale také glutamát sodný, palmový olej, chemická barviva, modifikovaný škrob, protispékavá činidla, guarová guma.
Zdroj: https://kuchnia.wp.pl/czego-nie-wiedziales-o-zupkach-chinskich-6693406700985184a
Foto: Pixabay