Čínské polévky: víte, co je na nich nejvíce nebezpečné?

Čínská polévka

Čínské polévky čas od času používají lidé jako takovou záchranu v nouzi – v případě, že už po celém dni nemají sílu dělat si vydatnou večeři. V poslední době se ale šíří zprávy o tom, že tyto instantní čínské polévky jsou doslova hazard se zdravím. Důvodem je jejich složení, ve kterém se dokonce skrývají i vedlejší ropné produkty! Původní myšlenka čínských instantních polévek (které mimochodem nejsou z Číny, ale Japonska) byla úplně jiná. Používaly se čerstvé a zdravé suroviny – cena polévek ale byla velmi vysoká a takové polévky byly luxusní potravinou.

Výroba nudlí

Spousta lidí si dá raději samotné nudle, protože se domnívají, že to největší zlo se skrývá právě v sáčcích, které slouží k ochucení polévky. Pravdou je, že tyto sáčky nejsou úplně nevinné, nicméně jsou menším zlem, než nudle samotné. Velké množství těchto nudlí – v závislosti na výrobci – používá nebezpečné látky. Na výrobu se používá 30 metrů dlouhá těstovinová nit, která se uvaří a poté se složí do typických kostek. Poté se tyto kostky usmaží a až poté se zabalí. Díky tomu se nemusí vařit, ale stačí zalít vroucí vodou a počkat, až změknou.

Čínská polévka
Pixabay

Foto: Pixabay

Nebezpečí skryté v polévkách

Nevidíte na tom nic špatného? Takto připravené těstoviny jsou ale těžko stravitelné. Zatímco přírodní produkty, které leží v žaludku, jsou již stráveny, nudle vypadají nedotčeně. A co víc, zachovávají si svou formu! Už to vám může napovědět, že se zřejmě nebude jednat o zdravý produkt, který nám doplní tolik potřebné vitamíny a minerály, které si naše tělo neumí samo vyrobit a je tak odkázáno na jejich příjem z potravy.

Velké množství soli

V jedné čínské polévce najdete více soli, než v balíčku brambůrků. Problém je také v tom, že čínské polévky obsahují spoustu skrytých nezdravých látek. S jejich konzumací přijímáme umělá barviva, nebezpečné umělé příchutě, konzervační látky, kvasnice a zesilovače chuti. Když si čínskou polévku dopřáváme každý den, může to vyvolat bolest hlavy, alergie, vysoký krevní tlak, nadváhu, obezitu, žaludeční problémy, vysoký cholesterol, srdeční choroby, cukrovku, akné nebo dokonce zvýšenou pravděpodobnost depresí a rakoviny.

Jsou čínské polévky chutné?

Spoustě lidí tyto polévky chutnají – jinak by je přece nekupovaly každý den miliony lidí. Jejich chuť nelze připodobnit k domácím pokrmům. Na rozdíl od nich ale nejsou vůbec zdravé, pokud je konzumujeme ve velkém množství. Pokud čas od času dostanete chuť na takovou instantní polévku, neměla by při střídmé konzumaci příliš škodit. Jezte je ale spíže sporadicky, pokud vám opravdu chutnají. Pokud se bez nich obejdete, rozhodně je nekupujte.

Zdroj: https://kuchnia.wp.pl/czego-nie-wiedziales-o-zupkach-chinskich-6693406700985184a

Foto: Pixabay