Čištění houbiček na nádobí v mikrovlnné troubě: účinná metoda nebo více škody než užitku
Houbičky na nádobí jsou užitečným pomocníkem, kterého používáme nejen při mytí nádobí, ale také různých ploch naší domácnosti. O tom, že se v nich mohou udržovat bakterie, všichni velmi dobře víme. I když se snažíme je vymačkat a zbavit veškeré vody, vždy nějaký ten zbytek uvnitř zůstává. Spolu s mikroskopickými částmi potraviny a nečistot pak může vznikat velmi nezdravé prostředí. Když touto houbičkou následně znovu myjeme nádobí, přenášíme toto nezdravé prostředí také na nádoby, ve kterých poté vaříme a jíme.
Čištění houbičky na nádobí
Jednu a tu samou houbičku na nádobí bychom neměli používat příliš dlouho. Uvádí se, že každý týden bychom měli začít používat houbičku novou. Vzhledem k tomu, že to ale vede k velkému množství odpadů, se spousta lidí uchyluje k domácím způsobům čištění houbičky. Jedním z nejoblíbenějších je vložit houbičku do mikrovlnné trouby. Tento proces by ji měl zbavit bakterií. Je to ale skutečně účinná metoda?
Foto: Pixabay
Ne tak úplně…
Odpovědí je, že pokud houbičku vložíte do mikrovlnné trouby a spustíte program, množství bakterií na ní se skutečně sníží. Sníží – ale nedojde k odstranění všech bakterií. Ve skutečnosti se zbavíte pouhých 60 % bakterií. A to jak při použití mikrovlnné trouby, tak také při vyvařování houbiček. Toto číslo není nikterak veliké. Když se na to podíváme z druhé strany: asi 40 % všech bakterií zůstává stále na houbičce!
Více rezistentních bakterií
A těch 40 % bakterií, které na vaší houbičce zůstanou, jsou schopny se ještě dále množit. Výsledkem může být velké množství bakterií, které jsou odolnější, než by byly, kdybychom je nevyvařovaly. Některé studie navíc uvádí fakt, že vystavením bakterií v mikrovlnné troubě může určitým způsobem měnit jejich složení. Toto je ale třeba ještě potvrdit dalšími výzkumy.
Zdroj: https://www.mindbodygreen.com/articles/does-microwaving-sponges-actually-clean-them
Foto: Pixabay