Citlivost k výživě vs. nesnášenlivost – jaký je mezi nimi rozdíl?
Příznaky mohou být podobné, ale na tělo působí odlišným způsobem. Pokud máte na určitou potravinu stejnou reakci pokaždé, když ji sníte – například žaludeční nevolnost nebo průjem – můžete si myslet, že máte potravinovou alergii. Je však pravděpodobnější, že máte potravinovou intoleranci, která postihuje přibližně 20 % populace.
Klíčem k úspěchu je pochopení rozdílů mezi potravinovou intolerancí a potravinovou alergií, abyste byli lépe připraveni zvládnout způsob, jakým určité potraviny ovlivňují vaše tělo.
Pochopení příčin a příznaků
Příznaky alergie a intolerance se mohou zdát podobné, ale jeden jasný rozdíl je v tom, jak ovlivňují vaše tělo. Alergie je reakcí imunitního systému, zatímco ojedinělé zažívací problémy obvykle ukazují na potravinovou intoleranci.
Potravinová alergie
- Vejce
- Ryby
- Mléko
- Arašídy
- Korýši
- Sója
- kešu
- vlašské ořechy
- Pšenice
Po konzumaci potraviny, na kterou jste alergičtí, se příznaky obvykle dostaví rychle – do 30 minut až dvou hodin. Když sníte inkriminovanou potravinu, spustí se okamžitá imunitní reakce. Tento typ reakce může být smrtelný, pokud není okamžitě ošetřen injekcí adrenalinu nebo epinefrinu.
Potravinová intolerance
Někdy můžete slyšet lidi říkat, že jim určitá potravina „nesedí“. Třeba jim mléčné výrobky způsobují plynatost, takže se mléčným výrobkům vyhýbají úplně. Co to ale znamená a co to způsobuje?
K potravinové intoleranci dochází, když vaše tělo nedokáže správně rozložit určitou potravinu nebo složku. Například intolerance laktózy je důsledkem nedostatku enzymů, které vašemu tělu brání správně štěpit laktózu, mléčný cukr.
Citlivost na potraviny
Potravinová intolerance a potravinová citlivost jsou často řazeny do stejné kategorie a můžete o nich slyšet takto diskutovat. Příznaky přecitlivělosti na potraviny mohou napodobovat mírné alergické reakce.
- Mlha v mozku
- Únava
- Zčervenání kůže
- Svědění
- Bolest kloubů nebo svalů
- Bolesti hlavy nebo migrény
- Kýchání
- Ucpaný nos nebo rýma
Příznaky nemusí být vždy okamžité. Naopak vás přepadnou za pár dní, v tom nejhorším okamžiku.
Často je to způsobeno určitou nerovnováhou dobrých a špatných bakterií v trávicím traktu. Celiakie je vlastně autoimunitní porucha vyvolaná lepkem, bílkovinou obsaženou v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. U lidí, kteří trpí celiakií, může konzumace i toho nejmenšího množství lepku skutečně způsobit poškození tenkého střeva. Ale – a tady to může být matoucí – můžete mít nesnášenlivost lepku, aniž byste měli celiakií nebo alergii na pšenici.
Jsou potravinové alergie a intolerance genetické?
Je zapotřebí dalšího výzkumu, ale studie ukazují, že existují přesvědčivé důkazy o tom, že děti mají vyšší riziko potravinových alergií, pokud je má jeden nebo oba jejich rodiče.
Kdy vznikají potravinové alergie?
Potravinové alergie se často projeví již v raném dětství, zejména na potraviny, jako je mléko, ořechy, vejce a sója. Někdy se však tyto alergie mohou vyvinout i později v životě, takže to není vždy jisté. Nesnášenlivost a přecitlivělost se také může vyvinout nebo zhoršit s věkem.
Jak zjistit, zda trpíte potravinovou alergií nebo intolerancí?
Poskytovatel zdravotní péče vám pomůže zjistit, zda trpíte alergií nebo intolerancí, a poté s vámi vypracuje plán, který vám pomůže zvládnout příznaky. Pokud vám vaše příznaky brání v činnostech každodenního života – například pokud si chronicky musíte plánovat, kam půjdete a jak dlouho budete pryč, protože budete potřebovat na toaletu – je čas navštívit odborníka.
Testy na alergie
Alergologické kožní testy mohou identifikovat reakci vašeho těla na alergeny. Krevní test může určit zvýšenou hladinu protilátek proti alergiím, které produkuje váš imunitní systém. Určení příčiny potravinové intolerance nebo citlivosti však není exaktní věda. Kromě vodíkového dechového testu k diagnostice intolerance laktózy neexistují žádné ověřené kožní nebo krevní testy na tyto problémy.
Vedení potravinového deníku
Můžete si vést potravinový deník, do kterého si budete zaznamenávat, co jíte, kdy máte příznaky a jaké jsou. Pokud si všimnete, že vám nějaká potravina nebo složka trvale způsobuje nepříjemné pocity, pravděpodobně se jedná o intoleranci.
Přejděte na eliminační dietu
Ve spolupráci se svým lékařem můžete zahájit eliminační dietu, která vám pomůže určit příčinu vašich potíží. Pokud máte příznaky, když jíte určitou potravinu, pak žádné příznaky, když ji nejíte, a pak se příznaky znovu objeví, když je znovu zavedena, je to součást procesu určování potravinové intolerance.
Jak zvládat reakce těla na jídlo
Vyřaďte potraviny, které vás obtěžují. Nejlepší prevencí, jak udržet většinu alergií a intolerancí pod kontrolou, je vyhýbání se těmto potravinám. Jinými slovy, vyhýbejte se látkám, které vám vadí. V některých případech vám pomohou léky. V případě intolerance laktózy vám volně prodejné léky, jako je Lactaid, umožní občas si vychutnat mléčné potraviny, jako je mléko, sýr a zmrzlina, bez negativních vedlejších účinků.
Zdroje info: health.clevelandclinic.org, alphega-lekarna.cz
Náhledové foto: Pixabay