Co je to horchata a jak může být zdraví prospěšná?
Už jste někdy slyšeli o nápoji zvaném horchata? Tento nápoj má kořeny ve Španělsku, může se jíst jako dezert a je velmi specifický svým složením. Dejte mu šanci, třeba si jej oblíbíte. Základem horchaty je voda, cukr a tygří ořechy, známé také jako podzemní mandle. Celkově řečeno, jsou to hlízy šáchoru jedlého. Pokud je pro vás šáchor velkou neznámou, představíme vám ho za chvíli.
Šáchor jedlý chutná jako mandle
Šáchor je jednoletá rostlina, která se vyskytuje v subtropických oblastech na několika místech. Hlavní část rostliny není nad zemí, ale pod ní – drobné konzumovatelné hlízy se dají jíst syrové nebo vařené na několik způsobů, chutnají jako mandle a mají skořicový nádech. Využívají se k vylepšení hotových jídel a dezertů, obsahují snadno poživatelné bílkoviny, tuky a sacharidy. Navíc jsou ceněny pro množství minerálních látek, které nabízejí – hořčík, mangan, vápník, fosfor a železo.
Nejen proto se účinky šáchoru využívají v ájurvédské farmacii – především tedy jako nápoj lásky. Aby to bylo zajímavé, musíme také zahrnout skutečnost, že hlízy šáchoru byly nalezeny v egyptských hrobech v nádobách, které odborníci vyhodnotili jako 6 000 let staré. Pro Egypťany měly hlízy zvláštní význam – dávali je mrtvým do hrobů jako potravu na jejich cesty. V Evropě je šáchor rozšířen především ve španělské Valencii. A právě zde se zrodil nápoj zvaný horchata.
Touto pochutinou si můžete zlepšit krevní oběh
Šáchor je neuvěřitelný pro předcházení srdečním záchvatům a podobně nebezpečné trombóze. Přispívá k dobrému stavu lidského oběhového systému a posiluje cévy. Dokonce posiluje plodnost u mužů a žen, k tomu chrání nervový sytém před velkým nervovým tlakem. Kromě toho se podílí při boji proti zácpě – obsahuje vlákninu, která nám často chybí v našich jídelníčcích.
Připravit si horchatu zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte to…
Šáchor je v podstatě opravdu zajímavý, nemyslíte? Naučme se tedy využívat jeho vlastností a účinků a pojďme si vyzkoušet tento nápoj nachystat. Není to složité a zabere vám to jen chvíli. Nezapomeňte se koupit šáchorové hlízy, které jsou k dostání v kamenných i internetových obchodech se zdravou výživou, cukr, citronovou šťávu a nachystejte si vodu. Jednoduchý recept na nápoj s příznivými účinky na lidské zdraví – to stojí za to, ne?
Jaký je postup:
- Nejprve tygří ořechy (šáchor) jemně rozemelte
- Poté přidejte ostatní přísady a vše dobře rozmixujte
- Takto připravený nápoj pro jistotu přeceďte přes plátno
- Horchatu podávejte tak, jak je, nebo s ledem
- Příště zkuste i verzi s mlékem než s vodou a třeba vám zachutná ještě více
Zdroje info: ireceptar.cz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36677749/
Náhledové foto: flickr, Justin Kern, https://www.flickr.com/photos/justinwkern/3723221185