Co je to přerušovaný půst a jaké má výhody – podívejte se na zoubek oblíbenému trendu
Přerušovaný půst je v současné době velmi oblíbený mezi vyznavači zdravého životního stylu i těmi, kteří si chtějí udržet správnou váhu.
Jde o způsob stravování, při kterém se střídají období půstu a období jídla. Nejběžnější formou přerušovaného půstu je metoda 16/8, kdy se postíte 16 hodin a každý den jíte v rámci 8hodinového okna. A jaké výhody vám může nabídnout?
Hubnutí a přerušovaný půst
Přerušovaný půst vám může pomoci zhubnout snížením celkového příjmu kalorií. Když držíte půst, vaše tělo využívá uložený tuk na energii, což může vést ke ztrátě hmotnosti.
Lepší citlivost na inzulín
Přerušovaný půst prokazatelně zlepšuje citlivost na inzulín, což může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a snížit riziko cukrovky 2. typu.
Co je to přerušovaný půst a jaké má výhody – podívejte se na zoubek oblíbenému trendu Foto: Pixabay
Zvýšení energie
Půst může pomoci zlepšit hladinu energie snížením zánětu a oxidačního stresu v těle.
Lepší koncentrace
Bylo prokázáno, že přerušovaný půst zlepšuje koncentraci, protože může pomoci zlepšit funkci mozkových buněk.
Zdraví srdce
Očistné procesy, které v těle probíhají během přerušovaného půstu, přispívají k možnému snížením zánětů v těle, oxidačního stresu a krevního tlaku.
Dlouhověkost
Přerušovaný půst je také často spojován s dlouhověkostí a sníženým rizikem nemocí souvisejících s věkem.
Je důležité si uvědomit, že ne každý je vhodným kandidátem na přerušovaný půst a před zahájením půstu je proto vždy nejlepší se poradit s lékařem. A kdo by se mu měl vyhnout? Těhotné ženy, lidé s nízkou hladinou cukru v krvi a lidé s některými chronickými chorobami.
Zdroj: https://www.fitnessgym.cz/magazin/co-je-prerusovany-pust—a-jak-s-nim-zacit/, https://www.margit.cz/encyklopedie/prerusovany-pust/
Co je to přerušovaný půst a jaké má výhody – podívejte se na zoubek oblíbenému trendu Náhledové foto: Pixabay
Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.