Co jíst při nachlazení? Vývar, citrusy a další skvělé potraviny
Existují pokrmy, které se hodí jíst při nachlazení a chřipce, protože obsahují celou řadu živin a vitamínů. Fungují dobře jako podpora léčby i jako prevence. Po těchto pokrmech se tedy vyplatí sáhnout nejenom, když už jste nemocní, ale také když se o vás nemoc pokouší. Velmi dobré je zařadit je také do svého pravidelného jídelníčku, namísto pizzy, hamburgerů nebo třeba hranolek.
Kuřecí vývar jedničkou na nachlazení
Kuřecí vývar připravený z kuřecích kostí se spoustou zeleniny je to nejlepší, co si při nachlazení můžete dopřát. Zaprvé teplé jídlo působí blahodárně na naše dutiny (jen vdechováním výparů můžete uvolnit ucpaný nos), zadruhé obsahuje celou řadu vitamínů a živin. Navíc je základem voda, která je při nachlazení a chřipce tolik důležitá.
Foto: Pixabay
Citrusy zdrojem vitamínu C
Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony a další citrusy jsou při nachlazení velmi dobrý nápad. Obsahují totiž spoustu vitamínu C, který příznivě působí na náš imunitní systém. Vyplatí se konzumovat i další potraviny bohaté na tento vitamín, jako je například červená paprika, brokolice, růžičková kapusta, dýně, papája, batáty či rajčata.
Česnek, cibule a pórek proti rýmě
Česnek obecně považujeme za superpotravinu, z výše jmenovaných má také nejsilnější účinky. Obsahuje allicin, který má antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti. Taktéž působí jako antioxidant. Také cibule a pórek mají podobné účinky. Jejich chuť je mírnější a pro mnohé příjemnější. Česnek, cibule i pórek obsahují také vitamín C a zlepšují funkcí střevní bariéry. Nezapomeňte: zdraví začíná ve střevech!
Zázvorový čaj nelze opomenout
Když nachlazení, tak zázvorový čaj. Jedná se o jeden z nejlepších léků na stavy, které doprovází nachlazení, jako je bolest v krku, kašel, ucpaný nos, bolest kloubů a další. Pokud nechcete vařit přímo zázvorový čaj, můžete si vyrobit zázvorový sirup nebo jen několik lžic strouhaného zázvoru přidejte do zeleného čaje. Zkusit můžete i zázvorové žvýkačky. Další zázvorové produkty (jako je například zázvorové pivo či limonáda) používejte na základě toho, kolik zázvoru obsahují. Obvykle jsou totiž plné spíše cukrů.
Med
Med se často používá v kombinaci s čajem (dávejte ho do trochu vychladlého čaje, ať nezničíte prospěšné účinky čaje). Má antiseptické, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Proto je velmi prospěšný v boji s viry, bakteriemi a dokonce plísněmi. Může pomoci vylepšit kašel a dokonce zlepšit kvalitu spánku.
Kefír
Kefír je přirozeným probiotikem, proto se vyplácí užívat jej zejména při léčbě antibiotiky. Probiotika jsou důležitá pro správné fungování imunitního systému, takže je upotřebíte i v rámci obyčejného nachlazení. Mohou pomoci zkrátit délku onemocnění.
Zdroje info:
https://www.womenshealthmag.com/food/g19922804/foods-that-fight-cold-and-flu/
https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-sedm-jidel-na-obranu-tela-proti-chripce-40151128
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300247
Foto: Pixabay