Co musí obsahovat zdravé vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví představuje poměrně často omílaný termín. Není se čemu divit, jelikož sladkosti mají všichni rádi. Pokud jsou navíc upečeny v souladu se zdravou stravou a s minimem tělu škodlivých látek, je to doslova bomba. Pokusme se tedy podívat na to, co by nemělo zdravé vánoční cukroví obsahovat. Také vám nabídneme zajímavé možnosti přípravy zdravých dobrot. Samotné zdravé vánoční cukroví recepty určitě nešetří, a tak není od věci nabídnout některé z nich. Pojďme tedy na zdravou variantu cukroví podrobně.

Čeho se při pečení vyvarovat

Zdravé vánoční cukroví by mělo obsahovat především minimální množství cukru. Tedy konkrétně jednoduchého řepného. Jako alternativa je vynikající javorový sirup, u něhož je problematická pouze vysoká cena. Použít ale můžete i fruktózu nebo sacharózu. Výbornou volbou je také ryze přírodní med, který navíc obsahuje spousty skvělých organismu prospěšných látek. Zapomenout byste měli i na bílou mouku. Ta taktéž může vést k následné obezitě. Výborná je třeba celozrnná mouka anebo špaldová či pohanková.

Zajímavé recepty na zdravé vánoční cukroví

Jak již bylo předesláno v úvodu článku, nabídneme vám pár zajímavých zdravých receptů. Zde tedy jsou.

Zdravější vanilkové rohlíčky

Budeme potřebovat:

–          280 g zcela hladce namleté pohankové mouky

–          200 g másla

–          100 g moučkového tmavého třtinového cukru

–          1 vanilkový cukr v bio kvalitě

–          120 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů

Jak na to?

Nejprve do mouky přidáme rozpuštěné máslo a cukr. Nakonec nasypeme vlašské ořechy a zpracujeme těsto, které by mělo být 24 hodin v chladu na odležení. Z těsta si utvoříme malé válečky o průměru okolo 2 centimetrů a vytvarujeme z nich rohlíčky. Ty naskládáme na plech, aby se nedotýkaly, a pečeme je při 150 stupních Celsia zhruba od 10 do 15 minut. Po upečení je vhodné nechat rohlíčky zhruba 12 dní odležet.

Perníčky z žitné mouky.

Budeme potřebovat:

–          250 g hladce namleté žitné mouky

–          celé vajíčko

–          3 velké lžíce medu nebo javorového sirupu

–          2 lžíci polotučného mléka

–           50 g másla

–          1 lžičku prášku do pečiva

–          1 lžičku citrónové kůry

–          trochu namletého hřebíčku a skořice

Jak na to?

Máslo smícháme spolu se sirupem a medem. Přidáme mléko a vejce. Pak již přijde do směsi mouka, koření, kůra a prášek do pečiva. Těsto je pak zapotřebí nechat zhruba 24 hodin dokonale odležet optimálně v igelitovém sáčku. Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia zhruba 10 minut do zezlátnutí. Po upečení je vhodné nechat perníčky odstát 7 dní.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.