Čočka a důvody, proč byste si ji měli dopřát právě nyní

Čočka

Čočka zelená je zdrojem velkého množství živin. To je také důvod, proč ji tolik milují vegani a vegetariáni. Nejenže obsahuje poměrně velké množství bílkovin, ale také komplexní sacharidy, spoustu vlákniny a další živiny. Nechutná vám klasická čočka nakyselo? Nevadí, dostupných je dnes celá spousta receptů: čočková sekaná, paštika, polévka nebo dokonce řízky. Proč ji ale zařadit do své stravy?

Rostlinným zdrojem

Obsahem bílkovin a dalších živin se čočka může vyrovnat masu. Navíc platí za rostlinné zdroje, což je v současné době důležité nejen pro vegany a vegetariány. Současný trend ukazuje, že také lidé, kteří se masu nevyhýbají, se snaží nakupovat mnohem více rostlinných produktů. Pokud bychom nahradili čočku za brambory (alespoň polovinu porce brambor za čočku), mohli bychom dosáhnout snížení glukózy až o 35 %.

Čočka

Foto: Pixabay

Kalorický obsah čočky

Množství kalorií se bude trochu lišit v závislosti na tom, o jaký druh čočky jde. Zde jsou základní údaje obsažené ve 100 gramech každého druhu čočky:

  • Čočka zelená: 351 kcal, 24,2 g bílkovin, 0,6 g tuku, 60,8 g sacharidů a 8,9 g vlákniny. Tuto čočku je třeba před vařením namočit, doba vaření je asi 30 minut. Její glykemický index je 25, což je velmi nízká hodnota, vhodná i pro diabetiky.
  • Čočka červená: 341 kcal, 25,4 g bílkovin, 3,0 g tuků, 0,5 g nasycených mastných kyselin, 48,6 g sacharidů a 8,9 g vlákniny. Nemusíme ji namáčet, vaří se asi jen 15 minut. Glykemický index tohoto druhu čočky je 30.
  • Čočka hnědá: 327 kcal, 25,4 g bílkovin, 3,0 g tuku, 57,5 ​​g sacharidů a 8,9 g vlákniny. Tento druh musíme namáčet a počítat bychom měli i s dlouhým vařením, které trvá 40 až 50 minut. Glykemický index je na hodnotě 35.
  • Čočka černá: 334 kcal, 26 g bílkovin, 1,9 g tuku, 51,9 g sacharidů a 8,9 g vlákniny. Není třeba ji namáčet, vaří se přibližně 25 minut.

Trávicí systém

Vzhledem k nízkému glykemickému indexu, vysokému obsahu vlákniny a živin je čočka vhodná také pro odstranění různých trávicích problémů. Přispívá k pravidelné stolici, zabraňuje zácpě i průjmu a navíc vede také k postupnému uvolňování sacharidů do krve, čímž zabraňuje náhlému vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. Je velice vhodná také pro ty, kteří drží dietu, protože pomáhá déle udržovat pocit sytosti.

Kardiovaskulární zdraví

Prospěšná je též pro kardiovaskulární zdraví, a to hned v několika ohledech. Jak už bylo uvedeno, má nízký glykemický index, takže po ní nevznikají náhlé zvýšené hladiny cukru v krvi. Obsah glukózy při pravidelné konzumaci snižuje. Dále pak vláknina obsažená v čočce vede ke snižování cholesterolu v krvi. Díky obsahu sodíku zase pomáhá regulovat krevní tlak.

Plodnost

Vzhledem k obsahu zinku, což je minerál, který se podílí na tvorbě spermií, může pravidelná konzumace čočky u mužů přispět k plodnosti mužů. Čočka je ale vhodná také pro ženy, protože potřebuje železo, které se vylučuje každý měsíc spolu s menstruační krví.

Zdroj: https://stronazdrowia.pl/soczewica-kalorie-wartosci-odzywcze-i-zalety-spozywania-soczewica-czerwona-zielona-i-inne-rodzaje-nasion-tej-rosliny-straczkowej/ar/c14-14485391

Foto: Pixabay