Čočka a její druhy: nespoléhejte pouze na hnědou čočku

Červená čočka

Pod pojmeme „čočka“ si spousta lidí představí klasickou čočku na kyselo nebo čočkovou polévku. Pravdou je, že hnědá čočka se na území České republiky využívá nejvíce. Vzhledem k tomu, že čočka obsahuje spoustu minerálů, živin a vitamínů, měli bychom vyzkoušet také její jiné druhy. Všechny druhy čočky jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a také vlákniny. Mohou být tedy levnou náhražkou masa.

Druhy čočky

Čočka je název, pod kterým si spousta lidí představí klasickou hnědou čočku. Nicméně existují ještě i další oblíbené druhy. Zde je jejich krátká charakteristika:

  • Hnědá čočka – někdy je označována též jako evropská. Její výhodou je nejnižší cena ze všech druhů čočky. Před vařením je třeba ji namočit ideálně přes noc do vody. Tím se podstatně zkrátí doba vaření. Čočku si můžete dopřát na kyselo, ale také na přípravu rostlinných hamburgerů či polévek.
  • Zelená čočka – je známá také jako francouzská čočka. Doba vaření je kratší, než u hnědé čočky, ale i ji je vhodné namočit přes noc ve vodě. Typická je pro ni oříšková chuť. Po uvaření zůstávají zrníčka pevná. Hodí se zejména do salátů, ale i z ní můžete připravit klasickou čočkovou polévku nebo čočku na kyselo.
  • Červená čočka – výhodou je to, že ji nemusíte namáčet předem. Uvaříte ji ze všech druhů nejrychleji a je dobře stravitelná. Po uvaření ale změkne, takže vypadá spíše jako kaše, než jednotlivá zrníčka. Hodí zejména do indického jídla, připravíte z ní ale také polévky.
  • Černá čočka – nese označení Beluga. Jedná se o speciální druh čočky, které se velikostí svých zrníček podobá červené čočce (jsou velká do 2 mm). Černá čočka se nerozvaří, takže výsledkem jsou pevná zrníčka. Hodí se do salátů, ale také do polévek nebo jako chutná příloha k masu a rybám.

Černá čočka

Foto: Pixabay

Čočka a nutriční obsah

Čočka slibuje významné zdravotní účinky, mezi které patří ochrana před různými nemocemi, regulace krevního tlaku, zdravý trávicí a kardiovaskulární systém a zdravý zdroj energie. V polovině šálku vařené čočky je obsaženo 140 kalorií, 12 g bílkovin, 0,5 g tuku, 23 g sacharidů, neuvěřitelných 9 g vlákniny a 5 mg sodíku. Všimněte si, že množství bílkovin je na rostlinný zdroj opravdu vysoké. Díky bílkovinám jsou naše svaly, kosti i kůže zdravé.

Čočka pro hubnutí

Bílkoviny jsou vhodné při hubnutí, protože pomáhají odvracet chuť na nezdravé potraviny. Obsažená vláknina navíc zasytí na delší dobu, takže nebude po obědě hledat něco dalšího k jídlu. Čočka je vhodná i pro bezlepkovou, vegetariánskou či dokonce veganskou stravu.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-lentils/

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-lentils

Foto: Pixabay