Čokoláda: Jen malý kousek vás může udělat šťastnými

Čokoláda

Čokoláda je jednou z nejrozšířenějších sladkých pochoutek na světě a není divu, že odvětví čokolády může být v potravinářském průmyslu skutečným monstrem. Podle odhadů se na celém světě ročně spotřebuje 7,2 milionu tun čokolády. Na čokoládu se mnohdy nahlíží jako na zdroj tuků a vzniku cukrovky. Přestaňte na ni zahlížet tak špatně!

Pokud i vy patříte mezi milovníky této pochoutky a po jejím ochutnání cítíte vyčítavý vnitřní hlas, zejména kvůli své váze, neměli byste na sebe být tak přísní. Ukazuje se, že rozumné množství opravdu kvalitní čokolády vám může skutečně udělat dobře, protože čokoláda obsahuje pozitivní látky. Podle rozborů čokolád jich obsahují až 300 a stále se pracuje na tom, aby se vytipovaly ty nejlepší.

Prokázal se pozitivní vliv na mozek!

Podle studie se ukázalo, že kvalitní čokoláda s obsahem nejméně 70 až 80 % kakaa snižuje riziko mrtvice a kardiovaskulárních infekcí, pokud se pravidelně konzumuje. Dvakrát týdně snězte kousek čokolády. Snížení rizika těchto skutečných onemocnění díky čokoládě není minimální, ale pohybuje se mezi 30 a 40 %.

Čokoláda s sebou nese i další pozitiva

Možná by vás nenapadlo, že kousek čokolády může pomoci při bolestech hlavy. Obvykle se na tom podílí schopnost čokolády vyvolat tvorbu endorfinů a serotoninu. Několik z mnoha výjimečných látek, které čokoláda obsahuje, přitom zahrnuje:

Čokoláda 2
Foto: Pixabay
  •       kofein a teobromin, které mají posilující účinky a umožňují tělu sehnat energii
  •       vitamín B nebo některé zástupci skupiny B, které podporují úzkostný systém a trávicí soustavu
  •       vitamin E, který má pozitivní vliv na odolnost organismu
  •       železo pro podporu krevního oběhu
  •       měď, která ochrání srdce a cévy a bojuje proti srážení krve
  •       hořčík podporující duševní a emociální rovnováhu
  •       draslík, který zmírňuje hypertenzi
  •       flavonoidy důležité pro cévní systém a srdce

Nezahazujte čokoládu a neposlouchejte rýpaly

Jak vidíte, kvalitní čokoláda může být skutečným koktejlem látek důležitých pro lidské zdraví. Několik odborníků na výživu ji skutečně označuje za superpotravinu. Neměli bychom se jí tedy úplně vzdávat, a to nikoliv kvůli jejímu složení, ale také proto, že i její konzumace způsobuje, že se lidé cítí spokojení a veselí. Jediné, co by to chtělo, je určit si množství, které budete pravidelně konzumovat…

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/, https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04037020

Náhledové foto: Pixabay