Cukr v ovoci: několik druhů ovoce s nízkým obsahem cukru

Meloun

I když odborníci na zdravou výživu uvádí, že bychom měli jíst hodně ovoce a zeleniny, jedním dechem dodávají, že hlavně zeleniny. I když je ovoce dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a různých cenných složek, jako jsou například antioxidanty, obsahuje také poměrně dost cukru. Některé druhy obsahují cukru více, jako třeba přezrálé banány, hrozny nebo hrušky, jiné zase méně. Na ně se zaměříme v tomto článku.

Cukr v ovoci

Přírodní cukr, který je obsažen v ovoci, se nazývá fruktóza. Je sice zdravější, než cukr, který konzumujeme v sušenkách a dortících, ale pořád je to cukr. S jeho množstvím bychom to tedy rozhodně neměli přehánět. Ovoce, které obsahuje větší množství cukru, bychom měli konzumovat ideálně pouze dopoledne.

Kiwi

Když se řekne kiwi, spoustě lidí se zkřiví ústa. Ano, kiwi bývá kyselé. Ale současně obsahuje malé množství cukru – ve 100 g kiwi je asi 9 g cukru. Pokud vám vadí jeho kyselá chuť, můžete ho přidat spolu s müsli do řeckého jogurtu. Pamatujte, že kiwi je cenným zdrojem vitamínu C.

Kiwi

Foto: Pixabay

Broskve

Pro mnohé může být překvapením, že sladké broskve obsahují ve 100 g pouze 13 g cukru. Dále nabízí vitamín C a beta-karoten, což je antioxidant, který podporuje celkové zdraví člověka. Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamín A, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a zraku.

Vodní meloun

Skutečností je, že meloun je zeleninou. Spousta lidí ji ale běžně považuje za ovoce a také v obchodech jej najdeme v oddělení ovoce, nikoli zeleniny. Obsahuje zejména vodu. Ve 100 g melounu je asi jen 6 g cukru. Další obsah tvoří draslík, vitamin C a antioxidanty.

Jahody

Také sladké jahody si můžete beztrestně dopřát! Ve 100 g se nachází asi 8 g cukru. Obsahují také vitamín C, polyfenoly (které spojujeme s prevencí rakoviny a lepším srdečním a duševním zdravím). Jen si dejte pozor, protože jahody jsou také silným alergenem!

Grep

Toto hořké ovoce nemusí být každému po chuti. Obsahuje ale vitamín C a také je zdrojem vlákniny. Pokud si jej však odšťavníte, o vlákninu přicházíte. Ve 100 g grepu můžete najít 7 g cukru. Hledáte důvod proč se do něj pustit? Podle jedné studie bylo prokázáno, že lidé, kteří snědli polovinu grepu před jídlem, zhubli výrazně více než ti, kteří grep nejedli. Avšak pozor! Grep narušuje vstřebávání různých léků (na snížení hladiny cholesterolu nebo krevního tlaku).

Ostružiny

Ostružiny obsahují antokyany, které jim propůjčují jejich tmavě červenou až černou barvu. antokyany patří mezi látky, které se mohou pochlubit protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi. Ve 100 g obsahují asi 7 g cukru. Kromě toho jsou zdrojem vlákniny a vitamínů C, E a K.

Zdroje info:

https://aktin.cz/ktere-ovoce-ma-nejmene-cukru

https://www.livescience.com/which-fruits-are-low-in-sugar

Foto: Pixabay