David Kapsia: Řemeslné tvargle přímo z pivovaru chutnají jedinečně
Kdo by neznal olomoucké tvarůžky? Asi úplně každý. Většina z nás je má spojené s Lošticemi, kde se vyrábí. Přesto nelze u tvarůžek mluvit o jakémsi monopolu. Nyní se totiž začaly vyrábět tvargle ve Velké Bystřici. Konkrétně v prostorách původních kamenných sklepů pivovaru Tvarg. My se na výrobu a některé další zajímavosti týkající se řemeslných tvarglí zeptáme ředitele a vrchního sládka zmiňované společnosti Davida Kapsii.
Tvarůžky tvoří nedílnou součást mého jídelníčku. Mám je spojené s Lošticemi. Měl jste to tak také?
Historicky si je více spojuji s celým regionem Hané, kde se tradičně vyráběly.
Odkud se vlastně tvarůžky jako takové vzaly a proč jste se rozhodl právě pro jejich výrobu?
Tvarůžky jsou propojeny s Hanou již od nepaměti. Jedná se o sýr, který se v regionu kdysi vyráběl v každé domácnosti z kravského mléka. Sám jsem se na Hané narodil, tvarůžky mám rád, takže spojení s pivem se přímo nabízelo.
Foto: Se svolením Davida Kapsii
Tvarůžky a pivo jsou jedinečná dvojka. Pivní pes patří do každé hospody, souhlasíte?
Proč ne, k pivu tvargle pasují skvěle!
V čem jsou vaše tvargle výjimečné?
Vyrábíme tvargle s vysokým podílem ruční práce, dáváme jim dostatek času, aby prozrály. Důležitá je pro nás vstupní surovina, což je ze 100% český tvaroh, což jistě v chuti oceníte.
Rozhodně nechceme nahlédnout pod pokličku vašeho byznysu, ale mohou tvargle představovat hlavní artikl vašeho byznysu?
Tvargle a sýrárna jsou jedním ze dvou výrobních celků. Každý artikl – pivo a tvargle – hraje svoji důležitou roli. To vše spojujeme v naší pivovarské hospodě a v rámci exkurzí s degustacemi.
Často se v obchodech setkám s nezralými tvarůžky. Jak dlouho zrají ty vaše?
Od prvního zpracování tvarohu až k výslednému produktu uplyne přibližně 5-6 týdnů. Naše tvargle zrají pod valenými klenbami v původních kamenných sklepích.
Kdysi jsem koupil podobný sýr německé provenience v jednom supermarketu. Nic moc. Máte podobné zkušenosti?
Osobně při nákupu jekéhokoli produktu dávám přednost českým výrobkům.
Teď jedna otázka spíš pro pobavení. Ochutnal jste tvarůžkovou zmrzlinu v Lošticích?
Můj názor je, že dobré věci jako je pro mě vanilková zmrzlina a samotné tvargle, by se míchat dohromady neměly.
Foto: Se svolením Davida Kapsii
Kde se dají vaše tvarůžky sehnat?
Prodáváme pravidelně přímo u nás ve Velké Bystřici na ulici Pivovarská a postupně se nám rozrůstají prodejní místa – a to zejména v Olomouckém kraji.
Předpokládám, že se stanou i nedílnou součástí nabídky vaší restaurace…
Ano, tvargle a pokrmy z nich budou ve stále nabídce naší pivovarské hospody, stejně tak pivo TVARG, které vaříme ve Velké Bystřici u Olomouce.
Děkuji za rozhovor
Náhledové foto: Se svolením Davida Kapsii
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.