Dieta IF: Co je to přerušovaný půst

Dieta

Přerušovaný půst je metoda plánování stravy, která zahrnuje použití krátkodobého půstu, jehož cílem je vytvořit delší než obvyklé přestávky v příjmu potravy. Tato metoda byla před několika lety považována za velmi kontroverzní a nyní si našla mnoho příznivců. Obvykle se používá k dosažení redukce hmotnosti zaměřené na změnu složení těla, pokud jde o snížení množství tukové tkáně.

Zásady diety

Existují dva hlavní režimy pro IF dietu. První je zkráceně ADF nebo ADMF a skládá se z úplného nebo částečného půstu, který se střídá každý druhý den s kalorickou dietou. V „půstních“ dnech je spotřeba povolena až do 25 procent denní energetické potřeby ve formě jednoho jídla. Variancí tohoto konceptu výživy je dieta 5/2, kdy se postíte dva dny v týdnu. Druhým schématem, které oceňují zejména fyzicky aktivní lidé, je koncept leangainů. Je založen na spotřebě celého denního energetického množství za zkrácenou dobu – obvykle 8 hodin.

Dieta

Dieta: Zdroj obrázku Pixabay.com

Účinky diety

Nejčastěji doporučovaným konceptem IF v tomto režimu je však 16/8 dieta, tj. 16hodinový půst a osmihodinové stravovací okno. Předpokládá se, že použití tohoto modelu výživy má aktivovat prospěšné metabolické procesy, které vedou ke ztrátě hmotnosti a zlepšení určitých parametrů, jako je citlivost tkání na inzulin nebo úroveň zánětlivých markerů. Zdá se však, že faktorem, který v tomto případě způsobuje snížení množství tukové tkáně, je snížení množství spotřebované energie v důsledku lepší kontroly nad úrovní spotřeby potravin.

Jídelníček

Jídelníček je sestaven na základě produktů vysoké nutriční kvality a co nejnižšího stupně zpracování. Denní menu tak může obsahovat: celozrnné cereální výrobky, kvalitní maso, ryby, ořechy, semena, rostlinné oleje – konzumované syrové, zeleninu a ovoce, mléčné výrobky. Na této úrovni IF je strava v souladu s doporučeními klasických metod redukce hmotnosti.

Výhody přerušované stravy

Mezi hlavní výhody patří lepší kontrola nad tím, co člověk zkonzumuje. U některých lidí s nadváhou a obezitou je problémem hubnutí nedostatek sytosti. IF dieta umožňuje pacientovi účinně uspokojit svůj hlad během jídelních oken. To usnadňuje dodržování doporučení a kontrolu množství spotřebovaného jídla. Určitou výhodou tohoto konceptu je také odložení snídaně na pozdější dobu – což je výhodou pro ty, kteří mají po probuzení problém do sebe něco dostat. Stojí za zmínku, že mnoho lidí se během krátkodobých hladovek cítí lépe.

Nevýhody přerušované stravy

Mezi nevýhody metody IF však patří o něco méně optimální proces budování svalové hmoty. Četnost přísunu bílkovin je důležitá pro účinnost tohoto mechanismu. Obvyklým doporučením je konzumovat 20–30 g bílkovin každé 3–4 hodiny. Koncept přerušovaného půstu ztěžuje nebo v praxi znemožňuje splnění tohoto kritéria. Někdy dochází k přílišnému upravování stravovacích oken, takže jsou příliš krátká. To může mít za následek zpomalení redukčních účinků a přetížení trávicího systému.

Dieta: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com