Domácí džemy z neobvyklých surovin – inspirujte se v zahraničí

Rajčatový džem

Pokud máte zahrádku s ovocem nebo přístup k velkému množství nějakého ovoce, pak je pro vás výroba džemů obvyklou letní praxí. Chcete-li svou každoroční nabídku rozšířit o exotické džemy, které jen tak někdo nemá, můžete se inspirovat v zahraničí. Připravit si tak můžete různé druhy džemů, a to nejenom z ovoce, ale také ze zeleniny. Cuketový a rajčatový džem jsou nejznámější. Už jste vyzkoušeli ten pórkový?

Marmelády vs. džemy

Ačkoli oba pojmy v běžné mluvě zaměňujeme, zákon stanoví, co přesně je marmeláda, a co džem. Důležitým rozdílem je to, že součástí marmelády musí být alespoň 20 % citrusových plodů. Pokud takové množství citrusů nepoužíváte, nemáte marmeládu, ale jedno z těchto dvou:

  • Ovocná směs: ovocné želé, jehož podíl ovoce je nižší, než 35 %.
  • Džem: musí obsahovat minimálně 35 % ovoce a kousky ovoce. Pokud obsahuje vyšší podíl ovoce, označuje se jako „extra“ nebo „výběrový“.
Džemy
Foto: Unsplash

Zeleninové džemy

Můžete využít takovou zeleninu, jako jsou rajčata, pórek, dýně či cuketa, ale také spousta dalších. Pokud si umíte představit, že k zelenině přidáte cukr či něco sladkého, můžete z toho připravit džem. Příprava zeleninových džemů se příliš neliší od výroby klasických ovocných džemů.

  • Rajčatový džem – na dva díly rajčat přidejte půl dílu cukru. Protože jsou rajčata tvořeny především vodou, může trvat delší dobu, než dosáhnete požadované hustoty. Počítejte také s tím, že poměrně dost směsi se odpaří. Pokud chcete džem bez zrníček, budete rajčata muset propasírovat. Stejným způsobem se zbavíte i jejich slupky.
  • Dýňový džem – smíchejte 1,5 dílů dýně s 1,5 dílu jablek a 1 dílem cukru. Podlijte vodou a přiveďte k varu. Až vznikne pěna, použijte gelfix, díky kterému směs ztuhne. Poté můžete rozmixovat a naplňte do sklenic.
  • Cuketový džem – 800 g cukety nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky a podlijte půl hrnkem vody. Povařte 10 minut. Poté můžete rozmixovat. Přidejte 350 až 400 g cukru (lze použít i třtinový) a gelfix. Vaříme ještě 3 až 4 minuty a poté džemem naplníme sklenice.
  • Pórkový džem – sladký pórkový džem je naprostou raritou. Na 50 g másla osmahněte 4 utřené stroužky česneku a poté přidejte 500 g pórku (nakrájeného na půlkolečka) a 220 g cibule (nakrájené najemno). Vařte asi 15 minut na mírném plameni. Poté přidejte 100 ml jablečného octa, 1 lžíci balsamicového octa, ½ lžičky hořčicových semínek, 1 lžičku soli a povařte ještě 10 minut. Nakonec vmíchejte 500 g želírovacího cukru a povařte ještě 20 minut.

Domácí citrusové marmelády

Jen málokomu se podaří na vlastní zahrádce vypěstovat tolik citrusů, aby z nich byla marmeláda. Využít můžete všechny citrusy, které znáte, klidně jejich směs. Připravit je můžete běžně, jako jiné ovocné marmelády. Nebo si připravte citrusy v medu. Z citrusů vymačkejte šťávu a kůru nakrájejte na tenké proužky.  To vše smícháme se medem a přivedeme k bodu varu. Pak odstavíme. Dejte do skleniček a uzavřete.

  • Používejte bio ovoce nebo kůru pořádně omyjte.
  • Na 2 pomeranče a 1 citron vystačí asi 250 g medu.

Zdroje info

https://www.rodzinazdrowia.pl/nietypowe-produkty-z-ktorych-robi-sie-dzemy

https://radiozurnal.rozhlas.cz/jaky-je-rozdil-mezi-marmeladou-a-dzemem-6233477

Foto: Unsplash