Domácí svařené víno vždy připraveno. Vyrobte si svařákový sirup!
Domácí svařené víno je dobrotou, která zahřeje i v nejhorších zimních časech. Jeho vůně po skořici, badyánu a hřebíčku je opojná. Avšak zdlouhavá příprava může kohokoli odradit. Proto je dobré mí ve skříni schovaný svařákový sirup, kterým jednoduše ochutíte horké víno. Svařák tak máte v podstatě kdykoli k dispozici, během několika málo minut. protože je svařákový sirup voňavý a chutný sám o sobě, můžete jej použít jako jakýkoli jiný sirup – třeba na palačinky, dezerty či do zmrzlinových pohárů.
Povařit víno s kořením…
Běžná příprava svařeného vína probíhá tak, že si nachystáte koření a cukr a společně s vínem svaříte. Pokud ale vaříte příliš dlouho, víno přichází o alkohol. Vaříte-li příliš krátce, tak přicházíte zase o chuť koření. Spousta lidí proto svaří nejprve vodu s cukrem a kořením, a teprve poté přidá samotné víno, které už se jen prohřeje. Abyste si ale nemuseli pokaždé tento cukrový rozvar připravovat, můžete si ho připravit rovnou více a pak používat kdykoli budete mít chuť na svařené víno.
Foto: Pexels
Sirup na svařené víno
Stejně jako existuje mnoho způsobů na přípravu samotného svařáku, existuje i spousta způsobů na přípravu svařákového sirupu. Tento je jeden z nich. Budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 kg cukru krystal,
- 1 l vody,
- 25 g badyánu,
- 20 g hřebíčku,
- 30 g celé skořice,
- 10 g nového koření,
- kůra z 1 citronu (okrájejte škrabkou, bez bílých částí – jsou totiž hořké),
- kůra z 1 pomeranče (také bez bílých částí).
Cukr nasypte do co největšího hrnce a nasucho a bez míchání rozpusťte na středně silném až silném žáru. Můžete podlít malou sklenicí vody, pokud máte s karamelem špatné zkušenosti. Jakmile zpozorujete, že se cukr začíná rozpouštět, snižte žár. Když je cukr rozpuštěn a má zlatavou barvu, je to okamžik, kdy je třeba přidat vodu. Díky velikosti hrnce by nemělo dojít k tomu, že by se vám cukr vypěnil ven. Dejte si pozor na páru. V tuto chvíli mohou vzniknout tvrdé části karamelu. Přiveďte k varu – po chvíli se rozpustí. Přidejte všechno koření a kůru z citrusů a povařte 5 minut. Odstavte a nechte do druhého dne v chladu. Druhý den už stačí scedit a uchovávat v láhvi v lednici až do doby, kdy jej budete potřebovat. 30 ml sirupu vystačí na 200 ml vína.
Svařákový sirup z třtinového cukru
Připravit si můžete i tento sirup, na který je zapotřebí těchto ingrediencí:
- 250 g třtinového cukru,
- 1 l vody,
- 2 pomeranče,
- 6 ks hřebíčku,
- 6 ks kuliček nového koření,
- 2 ks skořice celé,
- ¼ muškátového oříšku, čerstvě natrouhaného,
- malý kousek zázvoru nakrájeného na tenké plátky.
V tomto případě nemusíte vyrábět karamel. Jednoduše dejte všechny ingredience do hrnce (pomeranč přepulte) a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a nechte vařit na mírném plameni asi 20 minut. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu (nebo počkejte do druhého dne). Sceďte a nalijte do lahví. Uchovávejte v lednici a používejte stejným způsobem, jako předchozí sirup.
Zdroje info:
https://www.kucharkaprodceru.cz/svarak-punc-glogi-domaci-recept/?fbclid=IwAR3I-NewxCF6AOwnnzx2TqwqBA0aQXNoPgFDVr-7LneHxkBRRiOIhHJB0RY
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mulling-syrup
Foto: Pexels