Domácí výroba sladidel: vyrobte si vlastní produkty ze stévie

Stévie

Pokud pěstujete vlastní stévii, nejlépe druh Stevia rebaudiana, můžete si vyrobit vlastní sladidla. Ta můžete používat všude tam, kde používáte klasický cukr. Stévie je obecně sladší, proto postačí menší množství – na poměr si jistě brzy přijdete sami. Výhodou sladidel vyrobených ze stévie je to, že obsahují jen velmi malé množství kalorií a přitom pokrm osladí. To je důvod, proč jsou tolik oblíbené.

Domácí sladidla

Ačkoli se komerční sladidla někdy tváří jako přírodní nebo vyrobené ze stévie, v některých případech mohou obsahovat také jiná sladidla – a pak už se nejedná o stoprocentní výrobek ze stévie. Máte dvě možnosti. Buď budete zkoumat složení výrobku, nebo si vyrobíte sladidla ze stévie sami. Není to vůbec těžké. Jen je potřeba mít tu správnou stévii (některé druhy se používají spíše pro okrasné účely).

Zmrzlina

Zmrzlina slazená stévií: Zdroj obrázku Pixabay.com

Sklizeň rostliny

Sklizeň provádíme odříznutím větví ze spodní části rostliny. Poté je omyjte v čisté vodě. Otrhejte listy a nechte je sušit asi 12 hodin na slunci. Stonky vyhoďte. Jakmile jsou listy suché, rozmixujte je v kuchyňském robotu, mlýnku na kávu nebo v hmoždíři. Obvykle se uvádí, že stévie je asi 300 krát sladší, než klasický cukr. Obvyklý poměr je: 200 g běžného cukru obvykle nahradíte 3-4 čajovými lžičkami domácí stévie.

Užívání stévie

Vám vyhovuje prášková forma sladidla, můžete nyní svou stévii začít používat namísto klasického cukru. Pozor na sladkost, zřejmě si budete muset chvíli zvykat.

Tekutá stévie

Asi čistý prášek ze stévie (který jsme si připravili dle odstavce výše) smíchejte s horkou vodou v tomto poměru: 1 díl stévie a 4 díly vody. Promíchejte a nechte 24 hodin při pokojové teplotě. Poté přeceďte přes jemné plátýnko. Zachycenou kapalinu uložte do chladničky. A to je vše. Tekutá stévie má tu výhodu, že z ní můžete snadno připravit i studené nápoje bez nutnosti dlouhého míchání, jako je tomu u klasického cukru.

Stévie: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com