Drahé kolagenové doplňky stravy na klouby: Dle odborníka vyhozené peníze
Už jste na internetu nebo v kamenné prodejně narazili na nejrůznější kolagenové doplňky? Nejspíše určitě. Vždyť kolagen je nezbytnou součástí našich kloubů a nejenom jich. Lidské tělo jej nedokáže produkovat po celý náš život. Kolagen se tvoří zhruba do nějakého pětadvacátého roku života člověka. Poté je jeho produkce omezená a musíme se spoléhat hlavně na stravu. Ano, především na stravu, nikoli předražené doplňky stravy. Těch, jež obsahují dle reklamy ten nejkvalitnější kolagen, je bohužel spousta. Funguje jen málokterý.
Degenerativní změny pozorujeme již od 20 let věku
Bohužel. Přesně takto se vyjádřil v rozhovoru pro iDnes.cz český ortoped a emeritní přednosta Ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Pavel Dungl, DrSc. Muž, jehož rukama na operačním stole prošli třeba bývalí prezidenti Klaus a Zeman. Jinak ale mluvil o tom, že vážnějšími problémy, které vedou lidi s pohybovým aparátem, trpí do nějakých 10 % populace. U lidí na 70 let má potíže s klouby přibližně 20 % jedinců. Artróza prostě vzniká opotřebováním kloubů, a to zejména kolen a kyčlí.
Když dochází kolagen
Jasně, chrupavky nefungují hlavně kvůli tomu, že v nich dochází kolagen. Tato bílkovina je přitom jakýmsi základním stavebním kamenem jak chrupavek, tak i kostí či vaziva. Společně s kloubní tekutinou zajišťuje kolagen v kloubech minimální tření. Bez něj není chrupavka dostatečně prokrvena a postupně se rozpadá.
Foto: Pixabay
Když chrupavka ubývá, je třeba jednat
Tradičním začátkem jakéhosi boje ze zachování kloubů je fyziotrerapie. Následně se užívají léky, které pomáhají chrupavkám ve správném fungování. Jinak jsou ale velmi důležité především potraviny s bvysokým obsahem kolagenu.
Drahé rozpustné přípravky jako marketingový trik?
Podle profesora Dungla jednoznačně. Prášek se rozmíchá ve vodě a následně nápoj vypije. Poté jen vyjde ven a nic moc se nestane. Mnohem efektivnější je konzumace některých specifických potravin, jež kolagen obsahují. Ideální záležitostí jsou zejména silné vývary z hovězí oháňky, sulc nebo kližka.
Zdroje info: https://www.mojezdravi.cz/anti-aging/kolagen-zacne-ubyvat-uz-pred-tricitkou-jak-ho-pleti-efektivne-dodat-20.html
Náhledové foto: Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.