Dřevěná vařečka: je škodlivé ji používat? Naučte se o ni pečovat

Vařečka

Dřevěná vařečka byla součástí mnohých domácností. O tom, že se nepoužívala pouze k vaření, vědí mnohé zlobivé děti! Nicméně v tomto článku se zaměříme na její pravý účel používání: čili do kuchyně. I když dnes můžete zakoupit silikonové vařečky či další různé materiály, ty dřevěné stále ještě patří mezi oblíbené. Jsou ale vhodné pro každodenní použití?

Dřevěná vařečka vyžaduje speciální zacházení

Dřevo je přírodní materiál, který se těší velké oblibě. Pokud chcete dřevěnou vařečku používat v kuchyni, můžete to tak dělat bez výčitek svědomí. Nepatří totiž mezi věci, u kterých bychom vyloženě hazardovali se životem. Jen je zapotřebí vědět, jak se o ni správně postarat. Některé druhy dřeva by měly mít antibakteriální účinky. Takže pravdou je, že na mokré dřevo se snadno mohou navázat bakterie a mikroorganismy. Pokud ale máte dubovou, borovicovou vařečku nebo tu z třešňového dřeva, mělo by dojít k potlačení těchto bakterií zcela přirozeně.

Vařečka
Foto: Pixabay

Pozor na praskliny

Praskliny na vařečce či jiná mechanická poškození jsou místem, kde se mohou hromadit bakterie, zbytky jídel a vlhkost. Proto bychom své nástroje měli vyměnit za nové. Protože myčka vytváří dlouhodobě horké a mokré prostředí, měli bychom své vařečky mýt v ruce. Působením myčky může dojít ke zkroucení vařečky, jejímu poškození či nasátí chemikálií, které pochází z mycích prostředků. Ty potom „vmícháte“ do svých horkých pokrmů, které vařečkou mícháte.

Dřevěná vařečka vyžaduje důkladné sušení

Mokré a vlhké dřevo je z hlediska bakterií nejnebezpečnější. Proto bychom jejich sušení měli dopřát dostatek času. Nesnažte se nic uspěchat. Můžete je uložit například ke zdroji mírného tepla (poblíž trouby, radiátoru), což urychlí její vysoušení, ale nezkroutí ji to. Pamatujte si, že vařečky byste měli nechat sušit ve svislé poloze – nikoli naplocho. Tak totiž dojde k vysušení pouze horní strany vařečky.

Myjte hned po použití

Pokud si domů přinesete nové dřevěné nástroje – ať už hovoříme o vařečce nebo třeba o dřevěném prkénku – natřete je štědrou vrstvou kuchyňského oleje. Nechte je takto natřené několik hodin, klidně i přes noc, aby olej pěkně nasály. Tímto způsobem prodloužíte jejich životnost. Jednou za měsíc tento postup opakujte. Pokud svou vařečku použijete, vždycky ji umyjte ihned po použití. Za prvé to jde snadno a za druhé drsným drhnutím nezpůsobujete mechanické poškození vařečky.

Zdroje info:

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/co-nesmi-do-mycky-20300929.html

https://kobieta.interia.pl/porady/news-czy-drewniane-lyzki-sa-bezpieczne-w-kuchni-eksperci-rozwiewa,nId,7896483

https://www.marthastewart.com/wooden-spoons-safe-8760891

Foto: Unsplash