Erytritol – nejlepší náhrada za cukr
Erytritol či erythrol je široce uznáván jako zdravější náhrada klasického bílého cukru. Je velmi populární mezi profesionálními sportovci, ale také lidmi, kterým záleží na stravě nebo na hubnutí. Faktem je, že jako společnost konzumujeme příliš mnoho cukru v různých formách (nejen slazením, například čaje nebo kávy). Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik cukru denně skutečně jíte, nebo kolik energie by z něj mělo během dne pocházet?
Obvyklá spotřeba cukru
Předpokládejme, že denní potřeba dospělého člověka (muže) je asi 3000 kcal denně, z čehož by ne více než 10 % mělo pocházet z cukrů – to odpovídá asi 75 g. Problém je v tom, že bílý cukr není jen o slazených nápojů. Je častým doplňkem džemů, jogurtů a pečiva. A to je jen špička ledovce. Každý člověk, který se stará o své zdraví, a tím i svoji postavu a stravu, by měl jeho konzumaci minimalizovat. Koneckonců je již dlouho známo, že přebytek bílého cukru může způsobit rozvoj mnoha onemocnění kardiovaskulárního systému a také nadváhy.
Nevhodný pro malé děti
Erytritol je přírodní látka nacházející se v mnoha druzích ovoce. Je mnohem zdravější a méně kalorický než bílý cukr. Na 100 g je pouze 20 kcal, zatímco 100 gramů klasického cukru dodává tělu 400 kcal. Z chemického hlediska se jedná o látku označenou jako E 968, což dokazuje, že ne každé „E“ je špatné. Nedávejte erythritol malým dětem kvůli jejich dosud ne zcela zformovanému trávicímu systému.
Jak se získává?
Erytritol se vyrábí za použití speciálního kmene kvasinek, jehož úkolem je fermentovat přírodní rostlinný cukr. Jeho konečná podoba je ve formě bílých krystalů, takže i svým vzhledem připomíná klasický cukr. Rozdíl v jeho chuti však pocítíte, protože jeho konzumace v čisté formě zanechává na jazyku „pocit chladu“.
Erytritol a jeho vlastnosti
Erytritol má mnoho vlastností podporujících zdraví. Tak například nezpůsobuje zubní kaz a vyznačuje se velmi nízkým glykemickým indexem (GI), což znamená, že jej mohou užívat diabetici. Navíc nepříznivě neovlivňuje přirozenou mikroflóru těla, včetně střev, při konzumaci v rozumném množství nemá projímavý účinek. Má dokonce antioxidační vlastnosti, které posilují imunitní systém.
Množství kalorií
Erytritol je mnohokrát méně kalorický než běžný bílý cukr, ale to není vše. Má nižší sladkost – kolem 70 % běžného cukru. Pokud ho tedy plánujete použít v kuchyni, pamatujte na jeho podíl – místo 100 g cukru je třeba použít 130 g erythritolu. Většina tohoto sladila je vylučována močí, avšak malé množství obvykle zůstává v těle, kde slouží jako potravina pro střevní bakterie. Běžně se používá v produktech zaměřených na diabetiky, konzumuje se také v čisté formě. Zjednodušeně lze do značné míry konstatovat, že erytritol „prochází tělem“, aniž by významně ovlivnil jeho fungování.
Štíhlá postava: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com