Fialová kukuřice: Je zdravější než ta klasická? Co způsobuje její barvu
Kukuřice patří k prvním plodinám, které kdy lidstvo pěstovalo. Její původ je v Mexiku, odkud ji do Evropy dovezl Kryštof Kolumbus. Stalo se tak v 15. století a od té doby je oblíbená v celé Evropě. Kromě klasické žluté kukuřice jsou dostupné také bílé, červené a dokonce fialové zrníčka kukuřice. Přestože fialovou kukuřici pěstovali Mayové, svou popularitu získává teprve nyní.
Fialová kukuřice a její obsah
Fialová kukuřice obsahuje antioxidanty, vlákninu, vitamín B, železo, hořčík a zinek. Fialová barva je způsobena směsí rostlinných barviv, mezi kterými jmenujme karotenoidy, flavonoidy a antokyany. Mají protizánětlivé, regenerační a antioxidační vlastnosti. Antioxidanty chrání před působením volných radikálů, které mohou nepříznivě ovlivnit zdraví člověka a způsobit celou řadu chronických onemocnění.
- Karotenoidy – mohou způsobit barvu od žluté až po červenofialovou. Tělo je musí dostávat ve stravě, protože si je neumí vyrobit. Jejich zdrojem jsou kapusta, špenát, červená paprika a mrkev.
- Flavonoidy – obsaženy jsou v listech, květech, plodech i semenech rostlin. Mohou způsobit zbarvení od žluté až po tmavě modrou. Zdrojem je ovoce a zelenina, zejména červené hrozny a grapefruity. Fialová kukuřice obsahuje dvakrát více flavonoidů, než klasická žlutá.
- Antokyany – způsobují barvu od oranžové, přes červenou a fialovou až po modrou. Zbarvení je natolik intenzívní, že se používají jako barviva. Hlavním zdrojem jsou červené hrozny, arónie, černý rybíz.
Foto: Pixabay
Zdravotní účinky fialové kukuřice
Některé z nich už jsme zmínili. Antioxidační vlastnosti fialové kukuřice mohou neutralizovat volné radikály. Jejich hromadění vede k oxidativnímu stresu, který zvyšuje například kouření, pití alkoholu, infekce a chronický stres. Fialová kukuřice pomáhá tento oxidativní stres odstranit. Za zmínku stojí také to, že fialová kukuřice chrání před zúžením cév a přilnutím krevních destiček k jejich stěnám. Pravidelná konzumace fialové kukuřice podporuje zdraví očí.
Fialová kukuřice vs. ta žlutá
Fialová kukuřice se lehce liší svou chutí. Na rozdíl od žluté kukuřice má sladší chuť a lehce oříškový tón. Oba druhy mají společné to, že patří mezi bezlepkové potraviny a obsahují poměrně velké množství vlákniny. Fialovou kukuřici můžeme koupit zejména ve formě kukuřičné mouky.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/fioletowa-kukurydza/
https://www.mj-krasazdravi.cz/fialova-kukurice-maiz-morado/
Foto: Pixabay