Fitness výživa – které ovoce je nejlepší?

Sportujete a snažíte se vybalancovat svůj jídelníček? Denní přísun vitamínů a živin do těla je důležitý a zanevřít při tom na ovoce by byla rozhodně škoda. Které druhy vás ve vašich aktivitách podpoří nejlépe?

Sportovci by měli jíst ovoce v různých formách, a to jak během tréninkových dní, tak i mimo ně. Ovšem platí, že většina plodů je bohatá na cukry, takže je třeba rozdělit konzumaci ovoce nejméně do dvou dávek. Mimo tréninkové dny je nekonzumujte v poslední třetině dne, ovšem během tréninku si můžete dovolit výjimku.

Které ovoce je pro sportovce nejlepší?

Podívejte se s námi na přehled vhodných druhů, které dodají vašemu tělu vše, co mohlo během náročné fyzické aktivity ztratit.

  • Banán – jeho dužina je bohatá na hořčík, fosfor a vápník a vitamíny: A, B, C, E a K,
  • Černý rybíz – obsahuje velké množství vitamínu C a draslíku, který aktivním sportovcům často chybí (vylučuje se totiž potem). Nabídne také množství antioxidantů.
  • Jablka poskytují zejména zdroj hodnotné vlákniny. Obsahují také velké množství vitamínu C a zinku.
  • Víno (hrozny) – obsahují: draslík, fosfor a vápník, hořčík, zinek, měď, železo a vitamíny: A, C a skupiny B.
  • Hrušky lze doporučit zejména kvůli obsahu jódu a bóru, které se ve většině druhů ovoce nevyskytují.

job2

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kdy konzumovat ovoce? Podívejte se na svůj tréninkový plán

Ovoce lze konzumovat jak před, tak i po tréninku. Má to však svá pravidla. Před tréninkem by měla jeho konzumace proběhnout nejpozději 30 minut před začátkem fyzické aktivity. Ideální odstup je pak hodina. Vybírejte ovoce, které nebude příliš těžké na žaludek: jablka, hrušky nebo hrozny (v sezóně pak třeba i jahody a maliny).

A plánujete-li konzumaci ovoce po tréninku, udělejte to ihned po jeho ukončení. Konzumace třešní, hroznů, jahod, malin nebo jablek doplňuje důležitý glykogen v játrech.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.