Fytáty: látky, které mohou zabránit vstřebávání některých živin
Fytáty jsou látky, které se přirozeně vyskytují v rostlinných produktech. Najdeme je zde zejména ve formě kyseliny fytové. Jedná se o antioxidant, který je pro lidský organismus nevstřebatelný. Nevýhodou je to, že dokáže způsobit také nevstřebatelnost některých živin. Z tohoto důvodu se v potravinách v rámci Evropské unie nesmí vyskytovat. Hojně se ale používá v kosmetických produktech, kde je jeho účelem oddalování stárnutí.
Fytáty pro zdraví pokožky
V kosmetice má tedy použití fytátů velký význam. Kromě vyhlazování pokožky a odstraňování vrásek mají fytáty exfoliační účinky (dokáže odstranit poškozenou povrchovou vrstvu kůže – například vlivem slunečního záření). Používá se také v produktech, které vyhlazují hyperpigmentaci. Reguluje kožní maz a tím i výskyt akné.
Foto: Pixabay
Železo a fytáty
Spousta lidí na světě jí méně železa, než by měla. Tento prvek je ale pro lidský organismus velmi důležitý: podílí se na transportu kyslíku a správném vývoji svalů a tkání. Pokud se ve vašem trávicím traktu sejde železo a fytáty, vytvoří se nerozpustný komplex. Vaše tělo tak není schopné využít přijaté železo a tím hrozí jeho nedostatečné množství v organismu.
Zinek a fytáty
Fytáty nepříznivě ovlivňují také vstřebávání zinku. Téměř polovina světové populace přijímá tento prvek v nedostatečném množství. Fytáty v trávicím traktu na sebe zinek navážou, čímž se sníží možnost těla absorbovat jej.
Vápník a fytáty
Kyselina fytová sice snižuje vstřebávání vápníku, ale v mnohem menší míře, než tomu bylo u železa nebo zinku. I tak bychom to ale neměli podceňovat. Vápník je pro lidský organismus velmi důležitý prvek, protože je nezbytný pro správnou mineralizaci kostí. Tím dokáže odvrátit riziko vzniku osteoporózy.
Zdroje kyseliny fytové ve stravě
Hlavními zdroji kyseliny fytové ve stravě jsou obiloviny (například quiona), luštěniny (množství kyseliny fytové je možné snížit namáčením ve vodě s jedlou sodou, octem nebo kyselinou citronovou). Fytáty najdeme dále v semínkách a otrubách a ovoci.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/fityniany/
https://www.awashop.cz/kyselina-fytova-c1618/
Foto: Pixabay