Grilování: na toto si dejte pozor, ať nezaplatíte svým zdravím
Grilování je nejen způsobem, jak se najíst a napít, ale také příležitostí k setkávání se s přáteli a známými. Jakkoli se jedná o zábavnou činnost, zapotřebí je dodržovat také určitá pravidla, aby vše proběhlo v pořádku a bez újmy na zdraví. Bohužel je tento způsob přípravy jídla spojen s některými chorobami – typicky jde například o salmonelu. Dojít může také k popáleninám – zejména v důsledku nadměrné konzumace alkoholu. Níže jsou základní zásady, jak bezpečně grilovat.
Maso si zaslouží vaši pozornost
Maso je důležité nejen dobře propéct, důležité je také to, jak s ním budete zacházet před grilováním. Spousta receptů vyžaduje, aby se na gril dávalo maso, které již má pokojovou teplotu. V důsledku toho ale může dojít k tomu, že maso už je vytaženo z lednice příliš dlouho. A to se může projevit na jeho zdravotní nezávadnosti. Dejte si pozor, abyste maso vytáhli maximálně 30 minut před grilováním z lednice a nenechte je stát na přímém slunečním slunci. Je dobré maso nechat zakryté (abyste jej ochránili před mouchami a jiným hmyzem).
Foto: Pixabay
Hygienické předpisy
Už malé děti učíme umývat si před jídlem ruce. Je důležité umýt si ruce vždy, kdy budete sahat na potraviny. Pokud například mezitím sáhnete na lahev s vodou, kterou dusíte příliš silné plameny, měli byste si poté umýt ruce. Důležité je také mýt si ruce pokaždé, když jste sáhli na syrové maso, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Pokud si ruce od masa odřete do utěrky, mohou vzniknout choroboplodné zárodky i na ní.
Křížová kontaminace
Již výše jsme ji zmínili. Jedná se například o případ, kdy na maso používáte stejné nástroje, jako na zeleninu, kterou potom budete konzumovat syrovou. Není vhodné používat ani stejné prkénko na maso a na zeleninu. Křížová kontaminace může být velice nebezpečná a může způsobit například salmonelu.
Dostatečná tepelná úprava masa
Aby se maso zbavilo všech bakterií, je zapotřebí je udržovat minimálně 10 minut při teplotě 72 °C. Pro bezpečné grilování se vyplatí investovat do speciálního teploměru. Pozor bychom si měli dát zejména na kuřecí maso, a to v případě, že grilujeme křidélka nebo stehýnka. Právě zde totiž hrozí nedostatečná tepelná úprava.
Tuk do ohně
Odkapávání tuku do ohně je příčinou vzniku rakovinotvorných látek. Proto bychom měli grilovat méně tučná masa, nebo zvolit grilovací kámen.
Zdroj: https://tn.nova.cz/clanek/na-co-si-dat-pozor-aby-se-grilovani-nepromenilo-v-horor.html
Foto: Pixabay