Helicobacter pylori je odolná bakterie, která sídlí v žaludku a dvanáctníku. Je zodpovědná za vznik žaludečních vředů. Jak se proti ní bránit?
Bakterie Helicobacter pylori byla popsána teprve v 80. letech minulého století. Zároveň byl objeven její význam při vzniku vředové choroby žaludku a dvanáctníku. V současné době patří helicobacter pylori mezi nejrozšířenější infekce, protože na celém světě jí trpí až celá polovina lidstva.
Jaké jsou důsledky infekce H. pylori
Zpočátku nákazu bakterií helicobacter pylori postižené osoby mohou připisovat běžný trávicím potížím. Že je něco jinak pacient zaznamená až s rozšířením této bakterie v povrchových vrstvách žaludeční sliznice. Zajímavé je, že na extrémně kyselé prostředí bakterii H. pylori nevadí a docela dobře se na něho adaptuje. Z močoviny totiž H. pylori vyrábí amoniak, který ji chrání před účinkem žaludečních šťáv.
Jak se H. pylori přenáší
Přenos bakterie Helicobacter pylori je možný z člověka na člověka, a to z předmětů, s nimiž byla infikovaná osoba v kontaktu. Lze to i slinami při líbání nebo použitím neumytého příboru či nádobí. Další možnost přenosu je nedostatečná hygiena. Infekce H. pylori má často začátek v dětství, přičemž se plně projeví až v dospělosti.
Jaké jsou příznaky nákazy H. pylori
Vlivem působení bakterie Helicobacter pylori dochází k poškození hlenovité ochranné vrstvy stěn žaludku. Tímto pak ztrácí odolnost vůči kyselým žaludečním šťávám, takže vzniká gastritida neboli zánět žaludku. U postižené osoby se objevuje pálení žaludku a jícnu, nadýmání, bolest žaludku, zápach z úst, únava a průjem. Tento stav si již vyžaduje lékařskou léčbu, která začíná stanovení diagnózy pomocí vyšetření antigenu Helicobacter pylori ve stolici. Dále se provádí serologické vyšetření protilátek, pomocí endoskopie se získávají bioptické vzorky pro histologickou kultivaci.
Fotografie: Pixabay
Léčba nákazy bakterií H. pylori
Lékaři při léčbě onemocnění vyvolané H. pylori používají trojkombinaci léků, obvykle antibiotik. Bohužel v současné době dochází k nárůstu rezistence bakterie H. pylori vůči antibiotikům, což pro lidstvo představuje docela velkou hrozbu. Při infekci bakterií H. pylori by v jídelníčku měla převažovat vařená a dušená strava, případně pečená na vodě bez použití tuku. Smažení není vhodné. Doporučená je konzumace brokolice, tmavého chleba, ovesných vloček a minerálních vod s vyšším obsahem sodíku
Prevence bakterie H. pylori
Vzhledem k velkému rozšíření bakterie helicobacter pylori je prevence poměrně složitá. Zásadní je dodržování hygieny, a to zejména v dětském věku. Důležitá je zdravá životospráva, pestrý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybové aktivity. Toto všechno vede k dobré kondici, která je základem ochrany před onemocněním bakterií H. pylori.
Zdroj: https://www.wikiskripta.eu/w/Helicobacter_pylori; https://masticlife.cz/pages/helicobacter-pylori
Náhledová fotografie: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.